IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър се нуждае от 1,8 милиарда евро за рекапитализиране на банковия си сектор

Страната обаче може да поиска до 4 млрд. евро, за да покрие финансовите си нужди за 2013 г.

20:28 | 13.06.12 г. 3
Кипър се нуждае от 1,8 милиарда евро за рекапитализиране на банковия си сектор

Кипър се нуждае от 1,8 милиарда евро за рекапитализирането на своите банки през следващите няколко седмици, но може да поиска и до 4 милиарда евро, ако това включва спасителни средства от Европейския съюз, заяви кипърският заместник-министър по европейските въпроси Андреас Мавроянис, цитиран от World Bulletin.

"Говорим за сума, които може да достигне 3 или 4 милиарда евро максимум", каза Мавроянис по време на посещение в Ирландия .

Той посочи, че все още не е взето решение за това как да бъде спасена силно пострадалата банкова система на страната, но заемът ще включва европейско участие.

По думите му Кипър може също да получи помощ от Русия и/или Китай и че тази помощ ще бъде комбинирана с европейски средства.

"Всичко е на масата", отбеляза министърът. "Може да бъде комбинация (от двустранна помощ и европейски пари)", добави той.

По-рано днес медии съобщиха, че Кипър е близо до нов заем от Русия. Целта на заема е да се покрият финансовите нужди на островната държава през 2013 г., които в момента се изчисляват на между 1,5 и 2,3 млрд. евро.

Най-вероятно средствата от руския заем ще отидат за оздравяване на държавните финанси, а тези от европейския механизъм за подкрепа ще бъдат насочени към банките, пише кипърският вестник вестник Fileleutheros.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Периодично трябва де се публикува списък на такива банки, така че хората да са информирани къде си влагат парите ако ги изберат.Рейтинговите агенции също следва да бъдат поставени под контрол по отношение на работата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Писна ми вече, ей. Нека фалират банките му с банки.Не стига, че ошушкват клиентите си с лихви, такси и т.н., ами не им стига и искат и чрез държавата да ни ошушкат. Защото спасителните заеми са всъщност нашите пари и данъци.Да се въведе закон на всякъде, който да забранява едновременно инвестиционно и търговско банкиране. Всички съществуващи банки да имат 3 месеца срок да си разделят отделите. (това нещо имам спомени, че го има на някои места).Всички инвестиционни банки не подлежат на спасяване по какъвто и да е начин. За търговските банки трябва да се въведат много по строги изисквания за капитал и за оценка на риска. И могат да бъдат финансирани само такива които отговарят на въпросните изисквания и са отговаряли през цялото време от влизане на закона в сила до изпадането си в нужда.Тоест ако банката има склонност да недооценява риска от кредитите които раздава или няма достатъчно резерви за да покрие рисковите клиенти, тя не подлежи на спасяване......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
А, каква стана тя. Нали уж половината гърция си префърлили парите в кипърски банки. Или и те решиха да опитат да изпросят някое евро, дет се вика - ако мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още