IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Кипър ще поиска помощ като Испания?

Островната държава трябва да намали значително бюджетния си дефицит, но не това би я накарало да потърси външна подкрепа

09:16 | 11.06.12 г. 2
И Кипър ще поиска помощ като Испания?

Кипър смята да последва примера на Испания и да прибегне до европейския механизъм за подкрепа, пишат вестниците в страната днес.

Финансовият министър на островната държава днес се очаква да информира парламентарната комисия по финанси за мерките, които трябва да вземе правителството в Никозия.

Предполага се, че кабинетът ще обяви мерки за икономии в размер на 200 млн. евро, за да бъде постигната фискалната цел за намаляване на бюджетния дефицит до 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната за тази година от 6,3 на сто за 2011 г.

Ако Кипър поиска подкрепа от европейския механизъм, това ще стане заради банките, а не заради финансовите й нужди, заяви правителственият говорител Стефанос Стефану, отхвърляйки критики на политическите партии, че евентуално прибягване на Кипър до механизма за подкрепа ще стане заради бездействие на правителството по отношение на фискалното оздравяване на страната.

Говорителят каза, че регистрираното отклонение от 150-200 млн. евро в държавните финанси за първите четири месеца на годината ще бъде коригирано с мерки, които няма да бъдат адресирани до работещите.

Неясно е дали тези пари ще бъдат събрани от държавния сектор или ще има нови повишения на данъците.

(БТА)

Испания ли ще е последната спасена с външни кредити държава? Каква трябва да е следващата стъпка в развитието на еврозоната? Включете се в дебата - изпратете ни вашата позиция в обем 300-500 думи на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ами да, още повече, че утре може да се окаже, че който взел, взел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Хехе, ми като виждат как лесно ги раздават, защо да не дръпнат малко и за тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още