IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's и Egan-Jones понижиха кредитния рейтинг на Испания

Moody's предупреди, че в следващите 3 месеца страната може да се раздели с инвестиционния си рейтинг, докато от Egan-Jones вече й присъждат CCC

09:08 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's и Egan-Jones понижиха кредитния рейтинг на Испания

Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на Испания с три стъпки от A3 до  Baa3 с мотива, че спасителният план за банките ще увеличи дълговото бреме на страната, предаде Ройтерс.

Рейтинговата агенция допълни, че е вероятно и последващо понижение на кредитния рейтинг на Испания в следващите 3 месеца заради силно ограничения достъп на правителството в Мадрид до дълговите пазари и слабостта на испанската икономика като цяло.

С това понижение кредитният рейтинг на Испания се доближи опасно близо до неинвестиционните нива.

"Продължаващата слабост на испанската икономика отслаби силно финансовата мощ на правителството и повиши уязвимостта му от евентуално внезапно пресекване на финансирането”, посочиха от Moody's в изявление.

Egan-Jones късно снощи свали кредитния рейтинг на Испания от В до ССС само дни, след като в края на май смъкна рейтинга на страната от ВВ- до В. Мотивът на малката рейтингова агенция също е европейската помощ за банковата рекапитализация, като анализаторите прогнозират, че Мадрид ще търси средства и за безпаричните испански провинции.

Преди дни Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Испания от А на ВВВ. Агенция Standard&Poor’s смъкна кредитния рейтинг на Испания още в края на април.

Междувременно Moody's днес понижи и кредитния рейтинг на Кипър с две стъпки от Ва1 до Ва3, след като през март агенцията присъди неинвестиционен кредитен рейтинг на страната.

Мотивите за действията на Moody's са свързани с повишения риск от излизане на Гърция от еврозоната, което ще доведе до увеличаване на правителствената помощ за банките в Кипър заради огромните им експозиции към Гърция.

Агенцията допълва, че рисковете за Кипър нарастват заради лошото състояние на публичните финанси и отрязания достъп до пазарите.

От Moody's посочват, че правителството на Кипър вероятно ще трябва да осигури помощ за банките в страната на стойност около 10% от брутния й вътрешен продукт (БВП), което ще доведе до повишение на публичния дълг с над 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още