IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди максималния кредитен рейтинг на САЩ

Фискалните и макроикономическите рискове, идващи от финансовия сектор, се оценяват като умерени и постепенно отслабват, смятат от агенцията

10:04 | 11.07.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди максималния кредитен рейтинг на САЩ

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди максимално високият кредитен рейтинг ААА на САЩ, запазвайки негативната перспектива по него, информира ИТАР-ТАСС.

В съобщение на агенцията решението за запазване на нивото на рейтинга на САЩ „се подкрепя от изключително продуктивна, диверсифицирана и богата икономика“ на страната.

Освен това от Fitch отбелязват „гъвкавостта на валутния курс“ и „големите възможности за кредитиране, като се има предвид, че американският долар е световна резервна валута“.

„Фискалните и макроикономическите рискове, идващи от финансовия сектор, се оценяват като умерени и постепенно отслабват“, посочват анализаторите на агенцията.

Според нейните прогнози заздравяването на американската икономика ще се ускори през периода 2013-2014 г. В средносрочна перспектива оценката на Fitch за темпото на ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ е за 2,5% годишно.

Решението за запазването на негативната перспектива от агенцията обясняват с „неопределеността по отношение на бюджетно-данъчната политика на САЩ“, влиянието на продължаващата дългова криза в Европа и рецесията в световната икономика.

От Fitch поставиха негативна перспектива по американския кредитен рейтинг през ноември 2011 г., след като „суперкомисията“ в Конгреса на САЩ, съставена от членове и на двете представени партии, не постигна компромис за намаляване на бюджетните разходи на стойност 1,2 трлн. долара за следващите 10 години.

Негативната перспектива означава, че вероятността от понижаване на рейтинга през следващите 2 години надхвърля вероятността от 50%, подчертаха тогава от агенцията.

През август 2011 г. международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи максималния кредитен рейтинг на САЩ с една степен до АА+ заради опасения, свързани с бюджетния дефицит и държавния дълг на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
...щото тогава, кредиторите сами ще изгубят кредитните си рейтинги. Или поне ще им се сринат с по 5-6 позиции. Те тогава и световна война не им трябва, за да им сринат икономиките.накратко, щатите вече са хванали останалия свят в железни клещи и им дай да цицат, да цицат, да цицат...Брх-рхр-хрхр! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Вярно е. Но, докато сами си ги печатат, какъв им е проблемът? И да прстане да бъде основна резервна валута на целия свят, а остави за себе си дори 30%, пак ще им минава фокусът. Друг е въпросът: да не стане така /или по-точно, кога ще стане така/ тези, на които Америка дължи, да се наложи да опрощават дългове с трилиони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Djo
преди 11 години
Преди време Блумбърг цитира Бъфет да казва че не е проблем за САЩ да харчат пари за възтановяването на икономиката от рецесия ,дори да имат много дълг.Бъфет е прав защото САЩ дължат адски много дълг на адски много страни и хора, но дълга им е само в долари.Ми ще им ги напечатат тези долари набързо и готово.Малко по-висока инфлация и обезценка на парите и дълга в реално изражение.Не знам за страна със силна икономика като на САЩ да са изпадали в неплатежоспособност при положение че са имали собствена монетарна политика.По висока инфлация - да ,фалит - абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
MZ/X
преди 11 години
САЩ са задлъжняли в долари и теоритично винаги могат да са платежеспособни в долари! Разбира се в един момент печатането на долари без покритие може да доведе до по висока инфлация, но това пак не би затрашило платежоспособността на САЩ в долари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
Fitch потвърди максималния кредитен рейтинг на САЩ - черен хумор!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
Хахаха, според мен инвеститорите ще заемат точно обратна позиция !За всички е видно, че Европа се изправя решително срещу дълговете с намерението да ги свие в определени граници.Политиката на САЩ е да плаща стари дългове с нови още по-големи дългове.Самият Бъфет още преди 7 или 8 години предупреди, че САЩ ше изгубят собствеността си и ще изпаднат във фалит.Вчера Меркел, невероятно за нея , в прав текст заяви:Германия може да понесе фалит на който и да било от тук насетне.Другите да се оправят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
След случката със Standard&Poors, смеят ли да понижат кредитния рейтинг на САЩ? Смешковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още