IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch обяви негативна перспектива по кредитния рейтинг на Индия

Неефективните държавни политики и липсата на реформи предполагат влошаване на прогнозата за ръста на страната, смятат от международната рейтингова агенция

22:41 | 18.06.12 г. 4
Fitch обяви негативна перспектива по кредитния рейтинг на Индия

Международната рейтингова агенция Fitch понижи перспективата по кредитния рейтинг на Индия до негативна от стабилна, като се позова на рискове, свързани с влошаване на прогнозата за ръста на страната, ако политиката и управлението не покажат подобрение, съобщи Ройтерс.

Това близо 2 месеца, след като друга международна рейтингова агенция -   Standard & Poor's  - предприе подобна стъпка.

От Fitch обаче запазиха кредитния рейтинг на Индия на ниво BBB-, което е най-ниският инвестиционен статут.

„Едно значително разхлабване на монетарната политика, което би довело до увеличаване на съотношението на съвкупния държавен дълг към брутния вътрешен продукт, ще се отрази в понижаване на кредитния рейтинг на Индия“, се посочва в съобщение на Fitch.

Агенцията оценява общия дълг на страната на 66% от БВП в края на последната финансова година, докато страните, които при нея са с рейтинг BBB, имат среден дълг от 39% от БВП.

Индийската икономика нарасна с едва 5,3% през първото тримесечие на годината, което е най-слабият резултат от 9 години, но днес централната банка на страната изненадващо остави основния лихвен процент без промяна, което доведе до поевтиняване на облигациите, акциите и валутата на страната. Вследствие на съобщението на Fitch рупията достигна ниво от 55,94 за щатски долар при 55,82 преди това.

„На мрачния фон на постоянния инфлационен натиск и слабите публични финанси налице е едно още по-тежко задължение за ефективни политики и реформи на правителството, които трябва да гарантират, че Индия може да се придвижи през бурната световна икономическа и финансова обстановка и да укрепят доверието в дългосрочния потенциал за ръст на индийската икономика%, заяви Арт Ву, директор в агенцията.

От Fitch отбелязаха, че очакват индийската икономика да нарасне с едва 6,5% през финансовата година, която приключва на 31 март 2013 г., което е доста под досегашната прогноза за ръст от 7,5%. От агенцията обаче очакват инфлацията да достигне 7,5%.

„Индия е изправена и пред структурни предизвикателства около инвестиционния климат в страната под формата на корупция и неадекватни икономически реформи“, добавят оттам.

Преди седмица от Standard & Poor's  обявиха, че Индия може да стане първата икономика от групата БРИК, загубила инвестиционния си рейтинг, което предизвика гневна реакция от правителството на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Ами, за добро или зло цял свят вярва на агенциите, включително и Европейските инвеститори, когато инвестират, включително в Европа. Ако беше така лесно да си кредитна агенция, Германците, или Французите или Гърците отдавна щяха да си имат свои агенции и да не им пука. Ама не е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
be koi li vi vqrva na glupostite. savsem skoro 6te razberete 4e nqmata doverie ot nikoj
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
razbira se efectifnata politika na FED e mnogo dobra i USA-to imat seriozni dalgove, sprqmo tezi na indiq sa trohi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още