IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР предупреди за икономическо забавяне в Китай и Индия

Оценката за двете страни се промени значително от миналия месец насам, сочат водещите индикатори на организацията

17:12 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ОИСР предупреди за икономическо забавяне в Китай и Индия

Икономиките на Китай и Индия вероятно ще нарастват по-бавно през следващите месеци, сочат съвкупни водещи индикатори на организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи MarketWatch.

Водещият индикатор за икономическата активност в Китай на базираната в Париж организация се е понижил до 99,1 пункта през април от 99,4 пункта през март, докато този за Индия е отстъпил до 98,0 пункта от 98,2 пункта. Показател под 100,00 пункта показва ръст доста под средния за страната в дългосрочен план.

„Оценката за Китай и Индия се промени значително от миналия месец насам“, подчертават от ОИСР.

В четвъртък китайската централна банка изненадващо понижи ключов лихвен процент, опитвайки се да стимулира ръста във втората по големина икономика в света.

Действията на централната банка последваха поредица от инициативи от правителството на страната, включващи стимули за закупуване на енергоспестяващи домакински уреди, планирано понижаване на данъците и ускорено одобрение за инвестиционни проекти на компании и местните управи.

От ОИСР посочват, че съвкупният водещ индикатор за членуващите в нея 34 държави е нараснал до 100,5 пункта през април от 100,4 пункта през март, което показва продължаващ ръст. Показателите обаче насочват към значителни разлики, като САЩ и Япония демонстрират ръст над средния в дългосрочен план, докато повечето европейски икономики остават под средния си ръст.

„Във Франция и Италия съвкупните водещи индикатори продължават да насочват към икономическа активност в застой“, изтъкват от организацията. „Съвкупните водещи индикатори за Германия, Канада, Великобритания и еврозоната като цяло продължават да насочват към икономическа активност, оставаща леко под дългосрочната тенденция“, добавят оттам.

По данни на ОИСР общият брутен вътрешен продукт на 34-те държави-членки през първите 3 месеца на 2012 г. е нараснал с 0,4% спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. Това представлява ускоряване на тримесечния ръст, след като през последното тримесечие на 2011 той бе 0,3%.

Водещите индикатори на ОИСР са създадени за подаване на ранни сигнали за повратни точки между разширяването и забавянето на икономическата активност и се основават върху широко разнообразие от данни, които съдържат в себе си признаци за промяна в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още