IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР предупреждава за порочен кръг в еврозоната

Опасна смес от слаба банкова система, прекомерна фискална консолидация и нисък растеж спъва възстановяването

16:46 | 22.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР предупреждава за порочен кръг в еврозоната

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреждава за опасност от низходяща спирала в еврозоната предвид слабата икономика и крехката финансова система, предава Ройтерс.

Това може да повлече надолу Германия, както и цялата световна икономика. За да се предотврати подобен сценарий, организацията настоява за по-активна роля на Европейската централна банка (ЕЦБ) в борбата с кризата.

В своя полугодишен доклад за икономическите перспективи в света, публикуван днес, международната организация предупреждава за порочен кръг в еврозоната. Процесът на реформи в еврозоната бил започнат, но е спрян заради рецесията, пише още в доклада.

„От тази гледна точна нараства опасността от един порочен кръг, който включва високи и продължаващи да растат задължения на държавите, слаба банкова система, прекомерната фискална консолидация и нисък растеж". Дълговата криза не е овладяна, както досега тя представлява най-големият рисков фактор за световната икономика. 

Според прогнозата на ОИСР брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през тази година ще отчете спад от 0,1%, като досега се очакваше минимален ръст от 0,2%. През 2013 г. БВП ще нарасне със скромните 0,9%, което няма да е достатъчно, за се предотврати продължаващото увеличение на безработицата.

В същото време ОИСР повиши прогнозата си за икономическия ръст на САЩ от 2 на 2,4% през тази година, а икономиката на Япония се очаква да нарасне с 2%. Организацията остави непроменени очакванията за ръст от 3,4% на световната икономика през 2012 г., а за 2013 г. се очаква ръст от 4.2 процента.

Според прогнозата на ОИСР безработицата в еврозоната може да достигне нов рекорд от 11,1% догодина, като през ноември организацията очакваше тя да се задържи на ниво от 10,3 на сто през 2012 и 2013 г. Същевременно ОИСР очаква безработицата в САЩ да спадне до 8,1% през тази година и 7,5 на сто през 2013 г.

Според организацията икономиката на най-проблемната страна в ЕС – Гърция, ще продължи да се свива до средата на 2013 г., след което е възможно да се върне към растеж. За тази година обаче ОИСР очаква по-силен спад, отколкото централната банка на Гърция и ЕК. Според организацията през 2012 г. гръцката икономика ще се свие с още 5,3%, след 6,9 процента миналата година. За сравнение - Bank of Greece очаква спад от 5%, а ЕК – от 4,7%.

Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още