IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР предупреждава за порочен кръг в еврозоната

Опасна смес от слаба банкова система, прекомерна фискална консолидация и нисък растеж спъва възстановяването

16:46 | 22.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР предупреждава за порочен кръг в еврозоната

„Днес положението е по-зле, отколкото преди пет години“, казва главният икономист на организацията Пиер Карло Педоан, цитиран от Ройтерс. „Имаме пет години криза зад гърба си с високи загуби на производство и на заетост и все още не сме решили големия проблем – дълговата криза в еврозоната“.

Същевременно Педоан отбелязва, че сама по себе си фискалната консолидация, без други елементи на "компактен растеж", може да съсипе шансовете за по-дългосрочен икономически съюз. „Длъжни сме да се качим на пътя към емитиране на еврооблигации и по-добре да е рано, отколкото късно", отбелязва той.

За да се пребори кризата в Европа, ЕЦБ трябва да се намеси по-решително, смята ОИСР. „Ако положението се влоши, има начин да се повиши защитната стена – например чрез по-силна роля на ЕЦБ“, казва Падоан. Според него издаването на съвместно гарантирани държавни облигации на страни като Испания, може да помогне за рекапитализирането на банките и осигуряването на кредит, най-вече в нестабилните периферни икономики на еврозоната.

До този момент ЕЦБ е похарчила за тази цел повече от 214 млрд. долара, но през миналите седмици не е била активна. Също така банката би могла да понижи още основния лихвен процент, за да насърчи с евтини пари потреблението и инвестициите.

Освен това изборите в Гърция и Франция са показали нарастваща умора във валутния съюз. Затова усилията следва да са насочени към консолидация на обществените бюджети и осъществяване на структурни реформи.

Бъдещият спасителен фонд ESM може да стане по-ефективен, ако средствата бъдат предоставяни „директно за покриване на нуждата от рекапитализация на банките“. Това се отрича като възможност от някои държави, сред които Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още