IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономически стимули в Китай стават все по-вероятни

Инфлацията в страната се забавя на фона на нова поредица разнопосочни сигнали за икономиката

09:50 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новите икономически стимули в Китай стават все по-вероятни

Износът от Китай е отбелязал изненадващ ръст през май, като увеличението значително надхвърля предварителните прогнози. В същото време инфлацията в страната се е забавила, което дава възможност за нови стимули за икономическия растеж, пише ВВС.

През май експортът на азиатската държава се е увеличил с 15,3 на сто на годишна база. Това е значително ускорение спрямо отчетеното през април нарастване от 4,9 на сто.

Пазарните анализатори отчитат като силно позитивни данните за ръста на износа. Според тях въпреки увеличението, от властите може да се очакват нови мерки за стимулиране на растежа.

Към това насочва и нивото на инфлация, което през май се е забавило до 3 на сто. Официално заложеният таргет на централната банка за тази година е 4%, което дава известна свобода за нови стимули.

Въпреки позитивните новини обаче икономиката на азиатската държава продължава да дава и известни обезпокоителни сигнали за своето развитие. Това се вижда от данните за индустриалното производство и продажбите на дребно, които се оказаха разочароващи.

Индустриалното производство през май е нараснало с 9,6 на сто на годишна база, което се оказа под очакванията на наблюдателите. Подобна е и ситуацията с продажбите на дребно, които са отчели най-слабия си ръст от февруари 2011 година насам.

В края на миналата седмица централната банка на Китай намали основните лихвени проценти в страната за пръв път от над три години насам. Целта на този ход е насърчаване на растежа и разсейване на опасенията за забавяне на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още