IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия е страната с най-добро качество на живот

Сравнението на Организацията за икономическо развитие е направено на база критерии като работа, доходи и здраве

11:40 | 23.05.12 г. 3
<p>
	Според Организацията за икономическо развитие и сътрудничество, Австралия е страната с най-добро качество на живот. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Организацията за икономическо развитие и сътрудничество, Австралия е страната с най-добро качество на живот. Снимка: Ройтерс

Австралийците са най-щастливата индустриализирана нация в света, според годишния "Индекс за по-добър живот"  на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР).

Показателят за измерване на благосъстоянието и условията на живот на ОИСР дава по-широк поглед върху качеството на живот на гражданите на 34-те членки на организацията. Всяка членуваща страна бива оценена според 11 критерия, сред които доходи, безработица, заетост, образование, околна среда, сигурност и други, информира The Wall Street Journal.

Австралия е сред страните, които са отдалечени от икономическата криза, обхванала голяма част от Европа с почти пълната си заетост, богатите си ресурси и силно развития си туризъм. Тези фактори се отразяват рязко върху здравето и продължителността на живот на населението на Австралия.

Така тя успява да излезе начело пред страни, като Норвегия, заела второ място в класацията и САЩ, които са трети.

Сравнението на ОИСР показва, че гражданите на Австралия имат най-дълга средна продължителност на живота - 82 години, което е с цели две над средната за останалите държави, които членуват в организацията. Същевременно, повече от 72% от хората в страната на възраст от 15 до 64 години са заети, а средното ниво за ОИСР е 66%.

Плановете на Австралия са в следващата фискална година да се превърне в първата развита икономика, която да успее да регистрира бюджетен излишък.

В момента основната лихва в Австралия е 3,75%, а безработицата към април е на ниво 4,9%. В рамките на следващите  две години безработицата се очаква да слезе до 4,5%, тъй като Австралия продължава да е основен износител на желязна руда, въглища и природен газ за международните пазари.
 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
idjokov
преди 11 години
Сине, много взехме да бъркаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 11 години
да, наша е грешкатаБлагодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sirFaith
преди 11 години
Да попитам >> цитат от вашата статия " В момента основната лихва в Австралия е 4,75% " http://***.rba.gov.au/ този процент е 3.75 ( ваша статия от 1 Май http://***.investor.bg/***/130/a/avstraliia-poniji-riazko-osnovnata-lihva-do-375,133755/) ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още