IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Egan-Jones понижи рейтинга на Германия от AA- на A+

Канцлерът Ангела Меркел е заела погрешна позиция в битката си срещу въвеждането на еврооблигации, смята агенцията

00:36 | 27.06.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Egan-Jones понижи рейтинга на Германия от AA- на A+

Сравнително малката по влияние американска рейтингова агенция Egan-Jones взе във визьора си и Германия и понижи кредитния рейтинг на най-голямата икономика в еврозоната от AА- до А+, предава Ройтерс. Перспективата остава негативна, като агенцията остава вратичка за ново понижение до А-.

Причина за решението са високите изисквания за парични суми към Германия в случай на излизане на Гърция или друг партньор от еврозоната.

Като друга причина рейтинговата агенция назовава и фискалната политика на федералното правителство. Канцлерът Ангела Меркел е заела според Egan-Jones погрешна позиция в битката си срещу въвеждането на еврооблигации и постоянното настояване за спестовни мерки. Затова и бъдещите рискове били значително по-високи, се казва в становище на агенцията.

Още през 2011 г. Egan-Jones понижи рейтинга на Германия, за последно това се случи през януари 2012 г. И тогава агенцията аргументира решението си за понижаване от AA до AA- с финансовия товар, който ще трябва да поеме най-голямата икономика в еврозоната, като участва в плановете за спасяване на валутния съюз.

При по-големите рейтингови агенции обаче Федералната република се наслаждава на най-добрия рейтинг AAA. Moody's оценява германския рейтинг с Aaa.

В последните седмици Egan-Jones на два пъти понижи кредитния рейтинг на Испания, посегна на рейтингите на Великобритания и Италия и прогнозира, че Рим ще потърси спасителна помощ до 6 месеца.

Преди около две седмици Egan-Jones понижи кредитния рейтинг и на Франция от A- до BBB+ заради очакваното влошаване на дълговите показатели на страната и необходимостта от подкрепа за банковия сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanka.ivanova.79462
преди 11 години
пак си правят каквото и когато си поискат с реитингите на целия свят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
В потвърждение : Външните министри от ЕС препоръчаха Черна гора да започне преговори за присъединяване към блока в края на тази седмица, съобщи АП.п.п. Скоро очаквайте че България влиза в ERM2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Освен физични закони тук действат и друго на по-високо ниво. Точно там се определя каква е системата и кога е в покой и кога не. Щом си чат с физиката знаеш, че според теорията на относителността правилата са твърди само от твоята собствена гледна точка. За разстоянията не си прав. Кой комшия произвежда електроника? Защо ми е по-евтино да купя електроника от Китай и пак да ми излезе по-евтино като прибавим транспорта? Разстоянието е субективно пак според теорията на относителността (което получи потвърждение дори експериментално миналата година). А напоследък универсалната измерителна величина не е километър, литър а долар, евро и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Не разбираш ли че с комшията ти винаги ще правите търговия. Разстоянието е един от най важните компоненти и винаги ще носи ползи, освен ако цената на транспорта изкуствено се поддържа на високи нива за едни и на ниски за други. Но като цяло това избива в други отрасли и в природата всичко се балансира тъй като тя се стреми към покой. Всяка една материя се стреми към състояние в което частиците и ще функционират възможно най-дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
напускане на еврозоната не значи напускане на ЕС, напускане на ЕС не значи напускане на Европа. Има държави които не са нито в ЕЗ нито в ЕС, в европа са и се справят завидно добре. За мен тяхното влизане в ЕС+ЕЗ сега би ги дръпнало назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Дългове&РейтингиUnited States (АА+)15,813,740,000,000 26 June 2012 50,266 Germany (А+) 4,713,000,000,000 30 June 2010 57,755Нема ваши нема наши. Сега ша почнат едни коментари кой колко произвеждал къде са новите технологии, по-колко се пада на калпак и т.н. Макар че в статията ясно се казва "Намалява ме Ви рейтинга защото случайно някоя държава може да напусне Европа" И къде ша ходи тази държава, ще преплува океана и ще се лепне за САЩ ли? Не разбрахте ли, че никой няма да напуска европа, а напротив дори ще се разширява. Все пак за да се развива една пирамида и трябват повече и по-големи основи. Това е следствие на пирамидално използваната финансова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още