IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Egan-Jones понижи кредитния рейтинг на Франция до ВВВ+

От рейтинговата агенция прогнозират, че президентът Франсоа Оланд ще бъде под постоянен натиск заради предизборните си обещания, което ще навреди на Франция

22:13 | 14.06.12 г.
Egan-Jones понижи кредитния рейтинг на Франция до ВВВ+

Egan-Jones понижи кредитния рейтинг на Франция от A- до BBB+ заради очакваното влошаване на дълговите показатели на страната и необходимостта от подкрепа за банковия сектор, съобщиха световните агенции.

Рейтинговата агенция очаква Франция да бъде подложена на силен натиск, въпреки че през последните 18 месеца страната не пострада от нарастване на разходите за финансиране.

От Egan-Jones посочват, че новият френски президент Франсоа Оланд ще бъде поставен под непрекъснат натиск да изпълнява предизборните си обещания, а това в крайна сметка ще навреди на френската икономика.

В средата на януари Франция изгуби първокласния си кредитен рейтинг, след като Standard & Poor's свали с една степен дългосрочния рейтинг на страната. 

В последните дни Egan-Jones на два пъти понижи кредитния рейтинг на Испания, посегна на рейтингите на Великобритания и Италия и прогнозира, че Рим ще потърси спасителна помощ до 6 месеца.

Междувременно днес френският президент Франсоа Оланд се срещна с италианския премиер Марио Монти. За пореден път Оланд призова за емитирането на съвместни еврооблигации и приемането на мерки за подпомагане на затруднени държави и банки от еврозоната.

В края на юни Франсоа Оланд ще предложи на европейските лидери план с мерки за засилване на икономическия растеж и финансовата стабилност в европейския валутен блок, предаде Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още