IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският финансов регулатор ще разследва трите водещи рейтингови агенции

Инспекцията се очаква да приключи до края на годината, съобщи председателят на регулаторния орган

11:19 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейският финансов регулатор ще разследва трите водещи рейтингови агенции

Европейският регулатор за ценните книжа и пазарите започна разследване срещу трите най-големи рейтингови агенции - Standard & Poor's (S&P), Fitch и Moody's Investors Service, предаде Ройтерс, като се позова на информация на FT.

Финансовият регулатор ще проверява дали системите за оценка на рейтинговите агенции са достатъчно строги и прозрачни, посочва председателят на регулаторния орган Стивън Майор.

Очаква се инспекцията да приключи до края на годината, допълни той.

По думите на Майор масовите понижения на кредитни рейтинги на банки повдигат съмнения към аналитичните ресурси на рейтинговите агенции.

Той уточнява, че регулаторът не се опитва да влияе на рейтингите на банките, а целта е да се провери доколко решенията на агенциите са икономически логични.

От S&P заявиха пред FT, че очакват с нетърпение да разяснят всички стъпки, които са предприели за повишаването на прозрачността, качеството и последователността на рейтингите на банките, които присъждат.

Другите две големи агенции обаче са отказали коментар за изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още