IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите банки в Европа се обединяват срещу водещите рейтингови агенции

Някои от финансовите институции настояват да се промени културата на разкриване на информация от S&P, Moody’s и Fitch

10:27 | 16.05.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Големите банки в Европа се обединяват срещу водещите рейтингови агенции

Финансовите директори на около 20 от най-големите европейски банки днес ще обсъдят план за прекратяване на господството на трите водещи рейтингови агенции, съобщи FT.

Някои от финансовите институции настояват да се промени културата на разкриване на информация от страната на Standard & Poor’s, Moody’s и Fitch.

„Те получават привилегирована информация“, коментира анонимен източник на изданието, запознат с плана, който ще се обсъжда на днешната среща. „В бъдеще те може би трябва да получават стандартен пакет информация“, коментира източникът на изданието.

Участниците в срещата ще дискутират и темата за ликвидността на банките.

В последно време световните банки са поставени под силен натиск от агенциите за кредитен рейтинг. В понеделник Moody’s свали кредитния рейтинг на 26 италиански банки с между 1 и 4 стъпки. В следващите седмици се очаква агенцията да обяви понижаването на рейтингите и на други финансови институции.

Напоследък много компании обявиха, че смятат да стартират свои рейтингови агенции. Консултантската компания Roland Berger и дружеството с нестопанска цел на Bertelsmann media group например се опитват да наберат средства, за да създадат рейтингова агенция, която да оперира в Европа.

Не са малко предишните опити да се направят рейтингови агенции, които да са също толкова мощни, колкото S&P и Moody’s. Преди време канадската DBRS например отвори офис в Лондон, тъй като очакваше заради новите регулации финансовите институции да ползват услугите на повече агенции.

Германското и други правителства пък обмислят създаването на финансирани от държавата агенции за кредитен рейтинг, макар че критици поставят под съмнение доверието на пазара към подобен модел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 11 години
"It is an imperfect world..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Enron , Lehman Brothers , Гърция и колко други с перфектни кредитни рейтинг . С безупречни одиторски доклади и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
lili_evtimova
преди 12 години
"Те са точно за това - да показват чисти или в случая кирливи ризи! " - да, да...показват за каквото им се плати, или за каквото им се плати повече. Едно време, преди много години, вероятно са правили това, което казват, че правят - независима и обективна оценка. Тези времена обаче, отдавна са отминали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 12 години
Аз пък съм за рейтинговите агенции. Те са точно за това - да показват чисти или в случая кирливи ризи! Казват ти когато има проблеми, а не както банките искат - да замазват проблемите и да се крият!Друг е въпросът, че малко преувеличават, но по-голямата част от докладите им са самата истина, колкото и да не им се иска на банките да се вижда в какво блато са! И да - рейтинговите агенции трябва да получава привилегирована информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още