IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижава рейтингите на половината банков свят

Рейтинговата агенция заплашва да понижи рейтингите на 100 финансови института, сред тях и 17 големи банки

09:23 | 16.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Moody's понижава рейтингите на половината банков свят

Рейтинговата агенция Moody's обмисля понижаване на кредитните рейтинги на 17 международни големи банки, включително Deutsche Bank. Като причина в четвъртък агенцията изтъкна трудни условия за финансиране, по-силна регулация и една принципно по-трудна пазарна среда, предаде Bloomberg.

При това става дума предимно за европейски играчи, като Deutsche Bank, британската HSBC и швейцарската UBS. Въпреки това и няколко големи банки на Wall Street са сред кандидатите за възможно понижение, включително и лидерите в индустрията JPMorgan Chase, Citigroup и Goldman Sachs.

В САЩ под засиления надзор на анализаторите попадат гигантите Bank of Amerika, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley. В Европа агенцията преглежда рейтингите на общо девет банки, сред които Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Credit Agricole и Societe Generale.

За Deutsche Bank преразглеждането може да доведе накрая до намаляване на рейтинга с две степени, заяви още Moody's.

В друго съобщение агенцията обяви, че обмисля понижаване на кредитния рейтинг на 114 банки и финансови институции в 16 европейски страни. Като причина рейтинговата агенция изтъква влиянието на европейската дългова криза и влошаването на рейтингите на правителствата в Европа.

Италия има най-голям брой банки под преглед - 24, следвана от 21 в Испания, 10 във Франция и девет във Великобритания, а рейтингите на няколко банки в Австрия, Дания, Германия, Холандия, Португалия, Словения и Швеция също може да бъдат засегнати.

В Швейцария ще бъдат преразгледани рейтингите на две банки, докато Белгия, Финландия, Люксембург и Норвегия имат по една банка, чиито рейтинг ще се преглежда.

Агенцията заяви още, че при всички банки основните фактори, определящи дали ще бъде понижен рейтингът им, са: натискът и несигурността, породени от трудната оперативна среда, натискът върху рентабилността, предизвикателствата от ограничен и по-скъп достъп до финансиране, както и рисковете, присъщи на всички дейности на капиталовия пазар.

Само преди два дни Moody’s обяви решение за понижение на кредитния рейтинг на шест държави от еврозоната. Това са Италия, Испания, Португалия, Словакия, Словения и Малта. Освен това от агенцията съобщават, че перспективата по кредитните рейтинги на Франция, Австрия и Великобритания е ревизирана до негативна. Като причина за решенията от Moody’s изтъкват дълговата криза в еврозоната.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
jordanvete
преди 12 години
тия и те като S&P,като видяха че никой не ги *** и от новината им преди седмица не последва никаква реакция на световните пазари се ядосаха и решиха да свалят рейтинги наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evg9
преди 12 години
Имаше един виц: Попитали радио Ереван кога ще стигнем американците?. Отговорът бил - ще ги стигнете само ако те бягат срещу вас.И ето че тази шега, животът на шега я превърна в реалност. Рейтинговите агенции като свалят рейтингите на другите, а запазват нашия непроменен, на практика ни доближават до този на развитите страни. Ама ми се искаше това доближаване да стане по-обичайния начин - чрез повишението на българските рейтинги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още