IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП вероятно ще отхвърли плановете за европейска рейтингова агенция

Наивно е да очакваме, че инвеститорите ще приемат рейтинги, изготвени в Европа, когато по-голямата част от сделките са на Wall Street, коментира анализатор

19:56 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Европейския парламент в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Европейския парламент в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Евродепутатите вероятно ще отхвърлят идеята за създаване на европейска рейтингова агенция, съобщава EurActiv.

Те отложиха гласуването на становище по направеното от Европейската комисия (ЕК) предложение, което много законодатели смятат за нереалистично. 

Гласуването, което трябваше да се проведе на 7 юни, беше отложено за 19 юни поради изразеното несъгласие на множество парламентаристи със съдържанието на проектодокумента.

Леонардо Доминичи, италиански депутат социалист, който трябва да изготви становището на Европейския парламент (ЕП) по предложението на Комисията за създаване на Европейска рейтингова агенция, е трябвало да ревизира първоначалните си идеи, след като те бяха решително отхвърлени от членовете на парламентарната комисия по въпросите на икономическата и валутната политика.

Компромисното му предложение обаче вероятно също ще бъде отхвърлено от парламентаристите.

Според последната версия на становището европейските институции ще извършват „оценки на кредитоспособността“ на отделните страни чрез орган, който ще поеме тази функция за определен период от време.

Запознат с темата източник на EurActiv изтъква, че „срещу идеята има ясно изразено мнозинство“.

„Създаването на европейска рейтингова агенция няма да реши проблемите. Наивно е да очакваме, че инвеститорите ще приемат рейтинги, изготвени в Европа, когато по-голямата част от инвестициите се случват на Wall Street или развиващите се пазари“, коментира Анете Хойзер, изпълнителен директор на Bertelsmann Foundation North America.

Тя все пак е на мнение, че трите големи рейтингови агенции - Moody’s, Standard and Poor’s и Fitch, трябва да имат конкуренция. Тя препоръчва създаването на международна рейтингова агенция.

Междувременно бивш директор на Moody’s прехвърли вината за неточните кредитни оценки, на които станахме свидетели преди началото на кризата, върху правителствата.

Винсент Труглия, бивш директор на отдела за правителствените рейтинги на Moody’s Investors Service, изтъква, че е от изключителна важност да се следи откъде идва информацията и кой я предоставя.

„Вземете например гръцкото правителство. Те са фалшифицирали икономическите данни в продължение на години. Европейският статистически институт от своя страна просто е публикувал всичко, което правителствата са предоставяли“, посочва той.

„Бил съм лъган от повече правителствени представители, отколкото можете да си представите“, допълва анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още