IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P променя системата за рейтинги на ценни книжа, обезпечени с ипотеки

Компанията възнамерява да се завърне на този пазар след едногодишно отсъствие

10:32 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
S&P променя системата за рейтинги на ценни книжа, обезпечени с ипотеки

Standard & Poor's Rating Services (S&P) предлага промени в начина, по който се присъждат рейтинги на нови и неизкупени ценни книжа, обезпечени с ипотеки, за да накара инвеститорите и емитентите да използват рейтингите й, предаде Wall Street Journal.

Компанията съобщи, че очакваното с голямо внимание предложение ще предизвика повишение на около 10% от нейните рейтинги, докато понижение е възможно при 15%. Средната промяна на рейтингите се изчислява на около 2,5 пункта.

Критериите няма да повлияят на около 2/3 от сделките, на които агенцията присъжда рейтинги. 

Някои инвеститори очакваха новите рейтингови стандарти на S&P да доведат до повече повишения при незавършените сделки, след като през 2009 г. агенцията въведе по-консервативни методи за оценка на някои сделки в сравнение с водещите й конкуренти - Moody's Investors Service и Fitch Ratings.

S&P не е присъждала рейтинг на нито една сделка с ценни книжа, обезпечени с ипотеки, от юли 2011 г., когато компанията предприе безпрецедентната стъпка да изтегли предварителен рейтинг на емисия за 1,5 млрд. долара. Това силно разгневи инвеститорите и емитентите.

Отсъствието на агенцията от пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, обаче позволи на по-малки рейтингови компании да разширят пазарния си дял, включително Kroll Bond Rating Agency и Morningstar Credit Ratings LLC. В същото време Moody's продължава да доминира на пазара.

Някои анализатори обаче продължават да са скептици и не вярват, че предложените стандарти ще убедят емитентите отново да наемат S&P за сделките си.

"Трябва да направят много повече от това, за да възстановят доверието в рейтингите им, а това може да стане единствено с течение на времето", посочва Ричард Хил от RBS.

Участниците на пазара могат да споделят мнението си за предложените критерии до 2 юли. След това компанията ще разгледа реакциите и ще публикува окончателния вариант. Новите стандарти ще са в сила за всички нови и незавършени сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още