IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди рейтинга на Русия в чужда и национална валута

Страната е изложена на външни сътресения в значително по-малка степен от периода 2008-2009 г., но не е защитена от дълговата криза в еврозоната, смята агенцията

13:26 | 17.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди рейтинга на Русия в чужда и национална валута

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди рейтинга на Русия в чужда и национална валута на ниво ВВВ със стабилна перспектива, се посочва в нейно съобщение, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Потвърждаването на рейтингите отчита от една страна силния държавен баланс, позицията на русия като външен нетен кредитор и повишаването на гъвкавостта на обменния курс, а от друга – бавния ход в посока на укрепване на бюджета и провеждането на структурни реформи на фона на волатилните цени на петрола и неопределеността на икономическата конюнктура в световен мащаб“, пише в съобщението.

Русия запазва силен държавен баланс за рейтинговата категория ВВВ. Общият държавен дълг през 2011 г. бе на ниското ниво от 11% от брутния вътрешен продукт, докато в държавните социални фондове има 112 млрд. долара (7% от БВП), осигуряващи на бюджета финансова гъвкавост и резерви в случай на рязък спад на цената на петрола.

Що се отнася до външните позиции, нетните активи на руската държава са 467 млрд. долара в края на 2011 г. (25% от БВП).

Прогнозите за ръст на реалния БВП от 3,8% през 2012 г. и 3,5% през 2013 г. отразяват мнението на рейтинговата агенция, че Русия е изложена на външни сътресения в значително по-малка степен спрямо периода 2008-2009 г., за което спомага по-гъвкавият валутен курс, който изглажда влиянието на волатилната цена на петрола върху бюджета и свива нетния отлив на капитал.

Същевременно страната не е защитена от дълговата криза в еврозоната, която се проявява в колебанията на цената на петрола, понижаване на цени на активи, по-слаб валутен курс и влошаване на настроенията на инвеститорите.

Зависимостта от суровините и свързаната с това изложеност на колебанията на цената на петрола остават ключов негативен фактор за Русия, като признаци за понижаване на тази зависимост засега не се установяват.

От Fitch отбелязват също, че засега остава неясно как предизборните обещания на президента Владимир Путин, които според независими оценки се изчисляват на общо 6% от БВП на страната в продължение на 6 години, ще бъдат съгласувани с общите бюджетни цели.

Оттам добавят, че ако не бъде подсилен бюджетът, един силен и продължителен спад в цената на петрола може да предизвика отслабване на държавните финанси и икономиката, което би съдействало за понижаване на рейтингите.

Допълнителни действия за укрепване на данъчната и бюджетната политики, които биха осигурили значително понижение на дефицита извън петролната област, в съчетание с устойчиво забавяне на инфлацията, биха могли да доведат до повишаване на рейтингите.

В положителен рейтингов фактор биха се превърнали мащабни реформи, които да осигурят подобряване на бизнес климата, укрепване на финансовия сектор и забележим напредък в повишаване на качеството на управление, изтъкват от рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още