IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на руския БВП се забавя през второто тримесечие

Забавянето е и на тримесечна, и годишна база, сочат изчисления на руската статистическа агенция Росстат

16:35 | 10.08.12 г.
Ръстът на руския БВП се забавя през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Русия през второто тримесечие е нараснал с 4% на годишна база, оправдавайки предварителните оценки на руското министерство на икономическото развитие, предаде РИА Новости, като се позова на предварителната оценка на руската статистическа агенция Росстат.

За първото тримесечие икономиката на Русия се разшири с 4,9% на годишна база.

„Индексът на физическия обем на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на 2012 г. спрямо аналогичния период на 2011 г. е достигнал 104% според предварителната оценка“, се посочва в съобщението на Росстат.

През второто тримесечие на 2011 г. ръстът на руския БВП достигна 4,3%. Министерството на икономическото развитие прогнозира по-скромно увеличение на БВП за цялата година.

В началото на годината от министерството  понижиха официалната прогноза за ръста на БВП за 2012 г. до 3,4% от 3,7%, макар че министърът на икономическото развитие на страната Андрей Белоусов не изключи възможността за повишаването на оценката в диапазона между 3,7% и 4%.

Същевременно от министерството оспорват изчисленията на Росстат за първото тримесечие, твърдейки, че руският БВП е нараснал с 4%, заяви в началото на лятото заместник-министърът на икономическото развитие Андрей Клепач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още