IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Русия да затегне фискалната и монетарната политика

От финансовата институция очакват ускоряване на инфлацията в Русия до 6,5% в края на годината и ръст на бюджетния дефицит извън приходите от петрола

18:17 | 02.08.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
МВФ призова Русия да затегне фискалната и монетарната политика

Русия трябва да предприеме по-строга бюджетна и по-стегната монетарна политика, за да се предпази от рискове за прегряване на икономиката, както и да положи максимални усилия за забавяне на инфлацията, се посочва в съобщение на Международния валутен фонд, цитирано от Ройтерс.

Съобщението бе публикувано след заседание на Борда на директорите на МВФ, на което са обсъдени резултатите от тазгодишните консултации между финансовата институция и руското правителство.

Директорите на МВФ „препоръчаха амбициозен курс към финансова консолидация за ограничаване на натиска в посока на прегряване и уязвимост и за осигуряване на равенство между поколенията“, пише в документа. Те също „препоръчват принципно постепенно по-нататъшно затягане на монетарната политика за сдържане на основния натиск“.

МВФ предупреди многократно в последните месеци, че се опасява, че руската икономика е в опасност от прегряване, намеквайки, че търсенето нараства по-бързо от потенциала на производството, което води до ускоряване на инфлацията. В последното си съобщение МВФ предвижда руската икономика да нарасне с около 4% както през 2012 г., така и през 2013 г.

От финансовата институция подчертаха, че макар инфлацията да се забавя през последните месеци, индикаторът на фонда за същинската инфлация остава висок на ниво около 6%. Оттам прогнозират, че до края на годината инфлацията ще се ускори до 6,5% при 4,3% през юни. Прогнозата предполага, че руската централна банка няма да успее да изпълни целта за инфлация за 2012 г. в границите между 5% и 6%, което увеличава натиска върху нея за повишаване на основния лихвен процент.

Призивът на МВФ за фискална консолидация отразява и отдавнашните опасения за високия дефицит в руския бюджет извън приходите от петрола. В съобщението се изтъква, че макар този дефицит да е намалял до 9,8% от брутния вътрешен продукт на страната през 2011 г. от 12,7% през 2010 г., през тази година се очаква да нарасне с около един процентен пункт от БВП.

От фонда похвалиха Русия за приемането на ново фискално правило, което ще базира разходите на правителството върху средната дългосрочна цена на петрола.

Оттам обаче добавиха, че виждат „пространство за бъдещи подобрения, които да позволят ефективното възстановяване на Резервния фонд“. Той е създаден за защита на руския федерален бюджет от спад в цената на петрола и в момента в него има средства на стойност около 60 млрд. долара при 143 млрд. долара през 2008 г.

От МВФ отбелязват, че ефективната фискална консолидация ще изисква и подкрепа чрез структурни реформи, включително реформиране на пенсионната система. Тези реформи са необходими и за подобряване на инвестиционния климат и дългосрочния икономически растеж в страната, подчертават от фонда.

Оттам препоръчват Русия да подобри прилагането на върховенството на закона, да понижи корупцията и да приватизира държавните компании.

„Предизвикателството в краткосрочен план е да се управлява вътрешното търсене в опит за избягване на прегряването, а в средносрочен план – да бъде реализиран напълно значителния потенциал за растеж на Русия“, се посочва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Русия показа, че макар и световна сила, може лесно да бъде разрушена, и то отвътре. Наличието на ядрените бомби не дава храна на масата. А извън големи градове като Москва, Петербург животът на руснаците не е никак лесен. Нещо подобно на нашето положение....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Растеж от 4-5% не е добър за икономика като Русия. И ако безредици има, то те са заради този нисък растеж, високата корупция, слабата съдебна система и още много други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
МВФ изпълнява заповед на ЦРУ за спиране на икономическия растеж в Русия и за предизвикване на гражданско недоволство и безредици в страната, които да се използват за държавен преврат чрез отработените технологии на т. нар. "цветни революции" с една-единствена крайна цел - унищожаването на Русия като голяма самостоятелна държава, притежател на ядрено оръжие, на повече от половината световни запаси от суровини и енергия, както и на над 60% от световните площи с чернозем и превръщането й в сбор от малки и окупирани от САЩ и НАТО дребни държавици.Но номерът няма да мине...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още