IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижава прогнозата си за глобалния растеж

За съжаление през последните няколко месеца перспективата пред световната икономика се помрачи, коментира Кристин Лагард

12:51 | 06.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) ще понижи прогнозата си за глобалния растеж през настоящата година поради слабите нива на инвестициите и проблемите със заетостта и производството в Европа, САЩ, Бразилия, Индия и Китай, заяви изпълнителният директор на Фонда Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

„Глобалният растеж ще бъде малко по-скромен от очаквания преди 3 месеца“, заяви Лагард на пресконференция в Токио днес. „И дори тази занижена прогноза зависи от взимането на правилните решения“. 

Ревизираната прогноза ще бъде публикувана след 10 дни. През април фондът обяви, че очаква през 2012 г. глобалната икономика да нарасне с 3,5%.

„Ключови развиващи се пазари като Бразилия, Китай и Индия показват признаци на забавяне“, изтъква Лагард. През тази година трите страни и Русия ще произведат около 20% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП). 

„За съжаление през последните няколко месеца перспективата пред световната икономика се помрачи“, коментира Лагард. „Много индикатори за икономическата активност – инвестиции, заетост и производство са се влошили. При това не само в Европа и САЩ“.

МВФ вече понижи прогнозата си за растежа на щатската икономика през 2012 г. до 2% от очакваните през април 2,1%.

На 28 и 29 юни европейските лидери се съгласиха да облекчат условията за отпускане на помощ за засегнатите от дълговата криза страни, да положат основите на банков съюз, както и да предложат директна рекапитализация за проблемните банки в региона.

Срещата „имаше по-голямо значение“ от други подобни опити за овладяване на кризата, изтъква Лагард.

„Те трябва да насочат усилията си към създаването на фискален съюз“, казва Лагард. „Европейските лидери поеха заедно по-нова пътека и това е знак, че нещата се променят“.

По-рано днес агенция Moody's обяви, че краткосрочните рискове за икономиката на еврозоната са се понижили. Агенцията обаче предупреждава, че цената за богатите страни от валутния съюз ще е висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още