IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Икономическото възстановяване в САЩ остава крехко

Фондът съветва федералният бюджет да не бъде съкращаван токова рязко, колкото предложи президентът Барак Обама през февруари

18:10 | 03.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод за стомана в Мичиган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод за стомана в Мичиган. Снимка: Ройтерс

Възстановяването в САЩ „остава крехко“, се посочва в годишния доклад на Международния валутен фонд (МВФ) за американската икономика, цитиран от BBC.

Фондът предупреждава за рисковете от дълговата криза в еврозоната, несигурността около вътрешната политика на Вашингтон в навечерието на изборите през ноември, както и необходимостта от повишаване на дълговия таван през 2013 г.

МВФ все пак изтъква, че има вероятност американската икономика да се възстанови по-бързо.

Според организацията инвестициите на нефинансовите корпорации могат да се окажат по-големи от очакваното, а възстановяването на пазара на недвижими имоти може да се ускори.

МВФ понижи прогнозата си за растежа на американската икономика до 1,9% през тази година и 2,25% през 2013 г. от пръвоначално очакваните 2,4%.

 

Експертите на МВФ очакват, че дефицитът за текущата година ще бъде с 1 продентен пункт по-нисък, тоест – около 7,5%. Освен това фондът предупреждава да не се увеличава бързо горната граница на дълга и настоява за бързо споразумение в спора за данъчната и разходната политика. Ако не се постигне сближаване на позициите на двете страни, до края на 2013 г. може да се стигне до нови рискове за американската икономика.

В доклада се отбелязва, че „наскоро цените на жилищата са се стабилизирали, но че остават близо до дъното“.

МВФ съветва федералният бюджет да не бъде съкращаван толкова  рязко, колкото предложи президентът Барак Обама през февруари.

В доклада се изтъква също, че разходите „трябва да са ориентирани към растеж в колкото може по-голяма степен“.

Като пример се дават инвестициите в инфраструктура, обучение и удължаването на помощите за безработни. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още