IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на Германия

Решението утвърждава дългосрочната кредитна стабилност на страната и силните икономически резултати през последните две години, съобщава агенцията

18:08 | 08.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди кредитния рейтинг на Германия

Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг на Германия ААА със стабилна перспектива, предаде Ройтерс.

„Решението утвърждава дългосрочната кредитна стабилност на Германия и силните икономически резултати през последните две години“, съобщава агенцията.

„На фона на крехкото глобално възстановяване и задълбочаването на кризата в еврозоната Германия регистрира силен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) и тенденция на спад на безработицата, които отчасти са в резултат на предишни структурни реформи“, допълват от Fitch.

Няколко фактора допринасят за солидната макроикономическа позиция на Германия. Безработицата в страната през първото полугодие е по-ниска, отколкото беше през 2007 г., а кумулативният ръст на БВП от началото на 2010 г. досега е 5,8% при 2,3% за икономиката на еврозоната.

Страната е считана за безопасно убежище от инвеститорите, което е причина за нарастващия приток от капитали.

Финансовият сектор в Германия успя да се стабилизира и в момента няма недостиг на ликвидност. Въпреки това обаче новите регулации ще бъдат основно предизвикателство за германските банки заради все още слабите печалби и високата задлъжнялост.

От средата на 2008 г. германските банки са намалили общата си експозиция към еврозоната с 332 млрд. евро, или с 30%. От тях 187 млрд. евро банките са изтеглили от Гърция, Италия, Испания и Португалия, като експозициите към южните държави от еврозоната са се свили с 44%.

Въпреки бързите темпове на намаляване на задлъжнялостта качеството на активите на германските банки може допълнително да се влоши заради задълбочаването на рецесията в периферията на европейския валутен блок.

От Fitch предупреждават, че Германия остава изложена на редица систематични рискове заради рецесията, от която страдат много от основните ѝ търговски партньори. Агенцията посочва, че Германия също е застрашена от рецесия заради отслабения износ.

Освен това допълнителните вноски за захранване на спасителните фондове на еврозоната могат да увеличат дълга на страната до над 90% от БВП, което е близко до максимално допустимата от Fitch горна граница за поддържане на първокласен кредитен рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още