IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's запази стабилната перспектива по германския кредитен рейтинг

Способността на германската икономика да поема големи икономически и финансови сътресения е доказана, изтъкват от международната рейтингова агенция

11:32 | 02.08.12 г. 2
Standard & Poor's запази стабилната перспектива по германския кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s запази стабилната перспектива по максималния дългосрочен рейтинг на Германия само седмица, след като конкурентите ѝ от  Moody’s предупредиха, че той е изложен на риск, съобщи Bloomberg.

Дългосрочният кредитен рейтинг на най-голямата икономика в Европа се запазва на ниво ААА, посочват от Standard & Poor's в свое съобщение.

„Според нас Германия разполага с високо диверсифицирана и конкурентна икономика с доказана способност да поема големи икономически и финансови сътресения“, се отбелязва в документа. „Перспективата по дългосрочния рейтинг остава стабилна, отразявайки схващането ни, че германските публични финанси и силните външни баланси ще продължат да устояват на възможни финансови и икономически шокове“, пише още там.

От агенцията предвиждат, че съотношението на германския правителствен дълг към брутния вътрешен продукт на страната ще се запази над 80% до 2013 г., преди да се понижи до 77% през 2015 г. заради свиване на бюджетния дефицит.

„Макар че дългът на Германия е по-висок от този на някои от останалите държави с максимален рейтинг ААА, ние смятаме, че нейната разнообразна и устойчива икономическа структура и достъпът до евтино финансиране от капиталовите пазари улесняват по-високия капацитет за поемане на дълг от много от останалите страни с рейтинг ААА“, изтъкват от Standard & Poor`s.

Задълбочаването и продължителността на дълговата криза в еврозоната може да засегне германската икономика по други начини, подчертават от агенцията.

Макар прекият износ за Италия, Испания, Португалия, Ирландия и Гърция да е останал през 2011 г. под 5% от германския БВП, експозицията на немските финансови институции към проблемните икономики в еврозоната остава значителна, твърдят  още в Standard & Poor`s.

Оттам припомнят, позовавайки се на данни на Банката за международни разплащания, че в края на март тази година претенциите на германските търговски банки към Испания, Португалия, Ирландия, Гърция и Кипър са достигнали 448 млрд. евро, или 17% от БВП на Германия.

От агенцията обявиха, че може да понижат кредитния рейтинг на Германия, ако съотношението на държавния дълг към БВП достигне 100%. „Това може да се случи например ако постоянно един по-голям от очаквания дефицит надхвърли 3% от БВП, което е доста над ограничението, залегнало в германската Конституция“, добавят оттам.

„Неочаквано нарастване на евентуалните задължения също ще създаде натиск върху рейтингите в посока на понижение“, отбелязват от Standard & Poor`s, уточнявайки, че не очакват тези сценарии да се реализират през следващите 24 месеца.

На 23 юли Moody’s понижи перспективата по максималния кредитен рейтинг Ааа на Германия, Холандия и Люксембург до негативна, позовавайки се на „нарастващата несигурност“, около дълговите проблеми в Европа.

Агенцията остави единствено Финландия от 17-те страни в еврозоната със стабилна перспектива по максималния ѝ кредитен рейтинг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
Най-похвалното в модела им е че огромна част от БВП се дава от малките и средните им предприятия . Множеството семейни фирми прави модела им устойчив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
Днес в света има само един достоен за подражание - и работещ при това, икономически, финансов, политически и социолен модел - германският.Всичко останало по света и унас е балон под налягане - сиреч нищо и половина.Браво Дойчо, браво юнаци рейнско-рурски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още