IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на Испания

Ефектите от помощта за страната от партньорите ѝ в еврозоната се разглеждат от агенцията като ключови за бъдещата динамика по испанския рейтинг

21:36 | 01.08.12 г.
Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на Испания

Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Испания на ниво ВВВ+, а краткосрочния – на ниво А-2 с негативна перспектива и по двата, се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от РИА Новости.

„Диверсифицираната и богата испанска икономика, стабилната политическа система, както и реализацията на програмата за бюджетни икономии подкрепят рейтинга на страната на ниво ВВВ+“, се посочва в документа.

В момента независими одиторски компании продължават да оценяват нуждите на банковия сектор в страната от финансова подкрепа. От Standard & Poor's възнамеряват да анализират окончателните данни, очаквани през септември, преди да обявят оценката си.

При това агенцията предполага, че на правителството няма да се наложи да отпуска никакви допълнителни средства на кредитните институции извън съгласуваните с партньорите на страната от еврозоната 100 млрд. евро. „Смятаме, че сумата, от която се нуждае банковият сектор, ще бъде много под 100 млрд. евро“, твърдят анализатори на  Standard & Poor's.

Те добавят, че големият размер на външния дълг и запазващите се икономически проблеми, включително на пазара на труда, ограничават положителното развитие по рейтингите на Испания.

Мерките за бюджетни икономии понижават данъчните постъпления, обема на инвестициите и потреблението, но за периода на реализирането им агенцията прогнозира, че страната ще продължи да получава външна финансова помощ от европейските си партньори, което ще позволи на правителството да повиши доверието в икономиката и да положи основите на последователното ѝ възстановяване.

Според изчисленията на Standard & Poor's бюджетният дефицит през настоящата година ще надхвърли с малко заложените от властите 6,3% от брутния вътрешен продукт на страната, но до 2015 г. той ще се свие до 4%.

Сред основните рискове, които не позволяват да бъде подобрена негативната перспектива по рейтингите, от агенцията посочват значителното свиване на БВП и нарасналия размер на дълговете на търговските банки.

Испанските рейтинги могат да бъдат понижени с две степени наведнъж до ВВВ-, ако доходността по държавните облигации се запази на високо равнище въпреки помощта от еврозоната, добавят оттам.

При успешно осъществяване на програмата за реформи финансовите показатели на страната ще се подобрят, което може да стимулира Standard & Poor's да повиши прогнозата по рейтингите до стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още