IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Испания е надхвърлил 4% през първото полугодие

Увеличението се дължи на завишените трансфери към закъсалите провинции, но Мадрид е на път да се вмести в рамките на поставените бюджетни цели

20:32 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бюджетният дефицит на Испания е надхвърлил 4% през първото полугодие

Испанският бюджетен дефицит се е увеличил до 4,04% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за първото полугодие, показват данни на централното правителство в Мадрид, цитирани от The Wall Street Journal.

За сравнение, в периода януари – юни 2011 г. дупката в хазната на Испания е била 2,6% от БВП.

Увеличението властта на Пиренеите обяснява с по-високите трансфери към испанските провинции. Все пак от правителството на Мариано Рахой подчертават, че са на път да постигнат поставените от европейските им партньори бюджетни цели.

На пресконференция днес зам.-министърът на финансите на Испания Марта Фернандес Курас каза, че приходите в хазната са се увеличили с 2% през първото шестмесечие в сравнение със същия период на миналата година.

Държавните разходи обаче са скочили с 19%, показват данните на правителството. Трансферите към автономните области са се увеличили с 38 на сто, но по думите на зам-министъра се очаква да намалеят през второто полугодие.

Марта Фернандес допълни, че наскоро приетите бюджетни съкращения на стойност 65 млрд. евро, които ще се изпълняват в следващите две години и половина, ще помогнат на страната да намали бюджетния си дефицит до 6,3% през настоящата година от 8,9% през 2011 г.

"С всички мерки, взети от това правителство, и с очакването, че високите регионални трансфери ще намалеят през втората половина на годината, ние сме сигурни, че бюджетните цели ще бъдат постигнати", коментира Фернандес.

Тя обаче призна, че продължаващата рецесия значително затруднява работата на правителството при постигането на фискалните цели, тъй като приходите остават под планираното. Постъпленията от ДДС например са се сринали с 10% през първото шестмесечие, което е доказателство за свитото потребление в Испания.

Лихвените плащания по дълга са друга причина за безпокойство, тъй като те са нараснали с 33% до 11,9 млрд. евро през първото полугодие, което е почти половината от приходите от ДДС в испанската хазна.

Представените днес данни обаче не включват статистиката за финансовото състояние на испанските провинции, а то също се включва при изпълнението на фискалните цели, отбелязва изданието.

Преди дни от Международния валутен фонд (МВФ) предупредиха, че правителството на Испания може да изгуби достъпа си до пазарите, ако не изпълни бюджетните цели. Фондът освен това занижи прогнозата си за икономическия растеж на Испания през следващите две години. За 2012 г. очакванията са БВП на страната да се свие с 1,7%, а не с 1,5%. От МВФ прогнозират, че икономическият спад ще продължи и през 2013 г., като тогава БВП на Испания ще се понижи с 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още