IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е обсъдила с Германия спасителен пакет на стойност 300 млрд. евро?

Правителството в Мадрид отрече да обмисля искането на „глобален спасителен план“ за страната

17:35 | 27.07.12 г. 1
Испания е обсъдила с Германия спасителен пакет на стойност 300 млрд. евро?

Испания е разговаряла с Германия за отпускането на евентуална спасителна помощ в размер на 300 млрд. евро, ако лихвите по испанския дълг останат прекалено високи, предаде Ройтерс, като се позова на запознат анонимен източник.

Днес испанското правителство отрече да обмисля искането на „глобален спасителен план“ за страната

Според агенцията испанският министър на икономиката Луис де Гиндос и германският министър на финансите Волфганг Шойбле са се срещнали във вторник, за да обсъдят въпроса със спасителния пакет.

Според източника на агенцията парите ще бъдат отпуснати към вече договорената помощ за банките в размер на 100 млрд. евро. Това обаче би пречупило капацитета на защитните ресурси на еврозоната, ето защо Шойбле е отказал да мисли за подобен сценарий преди да бъде задействан постоянният спасителен фонд на европейския валутен блок.

Очаква се Европейският стабилизационен механизъм (ESM) да тръгне през септември, като капацитетът му е 500 млрд. евро.

Във временния фонд (EFSF) към момента са останали малко под 260 млрд. евро, като 100 млрд. евро от тях са наречени за рекапитализацията на испанските банки.

Вчера обаче председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги коментира, че институцията е готова да действа, за да подпомогне понижаването на лихвите по испанските облигации.

Агенцията отбелязва, че изказването на Драги от вчера е категорично доказателство, че политиците са се фокусирали да предотвратят инвеститорски натиск върху Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
http://***.youtube.com/watch?v=TN_1mF-3JTI&feature=player_detailpage#t=75sОтрязал съм го точно от интересната част. Човека има малко излишен патос, но доста добре го е описал ... преди месец и нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още