IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch отново понижи рейтинга на Nokia

Производителят не разполага с нужните продукти, с които да заличи загубите, посочва агенцията

17:54 | 20.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch отново понижи рейтинга на Nokia

Предвид новите милиардни загуби за второто тримесечие на финансовата година, агенция Fitch понижи отново рейтинга на финландския производител на мобилни телефони Nokia.

Агенцията понижава оценката си за кредитоспособността на компанията с две степени от BB+ до BB-, заяви Fitch, цитирана от AFP.

От предишното намаление, което бе в края на април, рейтингът на компанията вече не е инвестиционен, а дългът ѝ се оценява като спекулативен. На финансов жаргон рейтингът се нарича „junk“.

Книжа с такава оценка Fitch препоръчва само на инвеститори, които не се притесняват от по-висок риск. Fitch бе предупредила, че ще предприеме по-нататъшни стъпки за девалвация на рейтинга, ако през второто тримесечие не бъдат отчетени значими подобрения.

В четвъртък Nokia обяви, че през второто тримесечие от април до юни е отчела загуба в размер на 1,44 млрд. евро – четирикратно по-висока сума от същия период година по-рано. На годишна база приходите са намалели с 18,7% до 7,54 милиарда евро. На тримесечна база обаче продажбите поемат нагоре.

Fitch обяви още, че Nokia вече не е в състояние да спре продължаващото си потапяне в зоната на загубите. Производителят не разполагал с нужните продукти, с които да заличи загубите. Силната конкуренция в бранша нямало да позволи Nokia отново да завладее значителна част от пазара.

Доскоро финландският концерн бе най-големият производител на мобилни телефони в света, но „проспа“ тенденцията за налагане на „интелигентни“ устройства. Едва в началото на седмицата компанията обяви, че ще намали двойно цената на своя модел – флагман Lumia 900 в САЩ.

С тази акция производителят, който я представя като нормална бизнес стратегия, а не отчаяна стъпка, иска да се опита да наложи Lumia на пазара. На пазара на смартфони обаче Nokia е далеч зад конкурентите си Apple и Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още