IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Research in Motion или Nokia – кой ще оцелее?

Заради силния и финансово стабилен партньор Microsoft финландците имат повече шансове за успех

16:45 | 20.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Nokia по-голям шанс да оцелее, смятат от WSJ. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Nokia по-голям шанс да оцелее, смятат от WSJ. Снимка: Getty Images

Research In Motion и Nokia никога няма да се върнат към славните си дни, това е сигурно. Въпросът е дали някоя от двете компании ще може да оцелее на пазара, на който Apple и Samsung Electronics вече си осигуриха най-доходоносните парчета от пая, пише в свой анализ Wall Street Journal.

И двете компании залагат на това, че едно ново поколение устройства може да ги спаси. Nokia реши да замени своята собствена операционна система за смартфони с тази на Microsoft, а RIM актуализира софтуера си из основи.

За Nokia е плюс, че финландците поне вече изкараха новите си устройства по рафтовете. Въпреки това продажбите все още не нарастват значително. И със сигурност за тях не помогна пояснението от партньора Microsoft, че следващата версия на операционната система няма да бъде пусната на по-ранни устройства, което прави по-старите модели нежелани от потребителите.

В резултат Nokia реагира бързо и намали цените на флагмана си с 50%, което компания нарече "нормална" търговска политика. Nokia очаква, че текущото тримесечие ще остане предизвикателство и обещава да пусне нови смартфони. Това вероятно ще се случи преди Коледа, а може би ще е точно навреме, за да се конкурират със следващия iPhone на Apple.

RIM от друга страна отново забави датата за пускането на новите BlackBerry, които са базирани на операционната система BB10. Така те не се очакват на пазарите преди първото тримесечие на 2013 г. Когато най-накрая пристигат в магазините, RIM ще бъде четвъртата мобилна система на пазарите.

Дали на пазара има място за толкова различни операционни системи, е повече от съмнително. Microsoft (заедно с Nokia) трябва да се бори за това, да се наложи като трети оператор на пазара след Android и iOS. Дори ако новите устройства на RIM са великолепни, вероятно просто ще дойдат на пазара твърде късно. Добрите отзиви не спасяват никого, както впрочем показва и примерът на Palm Pre, пише WSJ.

А има и нещо, насочено както срещу Nokia, така и срещу RIM: и двете компании имат добра капитализация, но може би не за дълго. В края на второто тримесечие Nokia разполагаше с 4,2 млрд. евро в брой. През следващите две години обаче компанията очаква разходи за преструктуриране в размер на 1,2 милиарда евро. RIM в момента има 2,2 млрд. долара (1,8 милиарда евро) в брой и се нуждае от 350 млн. долара за преструктурирането си.

По-решаващият въпрос е дали текущите операции „ядат“ капитал и ако е така – колко точно. Трудно е да се предскаже, защото не се знае с какво темпо ще продължи спадът на двете марки. Източниците на капитал обаче в никакъв случай не трябва да се губят, а именно доходите за оборотен капитал.

RIM има надежди за приходите си, тъй като клиентите с BlackBerry на договор получават достъп до мрежата за данни на групата. Както посочват анализаторите на Morgan Stanley в свое неотдавнашно проучване обаче, очакваните допълнителни приходи от този бизнес ще бъдат изчерпани бързо заради губещото подразделение за хардуер. Зловещо е също така, че, както заяви RIM в скорошно задължително уведомяване до Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC), някои от новите устройства, включително дългоочакваните смартфони с BB10, няма да използват мрежата в същата степен, както по-стари модели. А това подкопава надеждите за допълнителни приходи.

И двете компании разполагат с патенти, чиято стойност обаче трудно може да бъде определена. От лицензи за патентите си Nokia печели по около 500 млн. евро на година, което си доста добра сума, заключава WSJ. А в лицето на Microsoft компанията има силен и финансово стабилен партньор, който ще инвестира в успеха на финландците. RIM пък е сам в неволята си и именно заради това може би ще потъне окончателно, е оценката на WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Аз залагам за оцеляването на Нокиа.Дори и с нов собственик.Такъв бизнес с толкова много ноу хау и известност не е за изпускане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Преди няколко години би било смешно да се говори запроблеми и фалит на Нокия. Какво нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още