IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и ЕЦБ планират съвместна пазарна интервенция?

Европейските спасителни фондове ще купуват испански и италиански ДЦК на първичния пазар, докато ЕЦБ ще се намеси на вторичния

15:03 | 27.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Европейските правителства и Европейската централна банка (ЕЦБ) се готвят да се намесят на финансовите пазари, за да свалят цената на кредитирането за Испания и Италия, съобщава френският всекидневник Le Monde, цитиран от CNBC.

Вестникът, който се позовава на неназовани източници, посочва, че ЕЦБ е склонна да вземе участие в операцията при условие, че правителствата се съгласят за целта да бъдат използвани средства от временния спасителен фонд за еврозоната (EFSF), а в последствие и от постоянния фонд за стабилност (ESM).

Според предложения план EFSF може да бъде използван за купуване на испански и италиански облигации на първичния пазар. През септември, след като започне да функционира, в операцията ще бъде включен и ESM.

В същото време ЕЦБ ще изкупува испански и италиански ДЦК на вторичния пазар.

Le Monde предупреждава, че до финализирането на плана остават дни, а вероятно и седмици и че консултации по предложението ще бъдат проведени в петък.

Източник близък до френския президент Франсоа Оланд заяви, че по-късно днес държавният глава ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел за евентуални решения на дълговите проблеми в Европа.

В четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги обеща да направи всичко възможно, за да спаси еврото и така отправи недвусмислен сигнал, че ще предприеме мерки за понижаването лихвите по испанските и италианските облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
space-man
преди 11 години
В еуфория сме от вчера и първо еврото ще се качи още малко, а като ни мине пак надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Tony
преди 11 години
Много добре! Сега USD ще се качи! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още