IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо всъщност Испания попадна под такъв натиск от пазарите?

Инвеститорите стават все по-неспокойни заради очаквания икономически спад и заради проблемите на регионите

08:25 | 26.07.12 г. 3
Защо всъщност Испания попадна под такъв натиск от пазарите?

Финансовата криза в Испания напомня много на беленето на лук – докато премахваш един развален слой, отдолу се появява нов.

От 2009 г. насам правителствата на Испания усърдно се стараят да оправят проблемите на страната, но единственото, което постигнаха, бе да подронят доверието в четвъртата най-голяма икономика в еврозоната, пишат от CNBC.

Рецесията в страната се задълбочава все повече, а броят на регионалните правителства, търсещи финансов „спасителен пояс“, расте все повече. Този факт затруднява допълнително правителство на страната, което и без това се мъчи да закрепи банковата система.

Основният индекс на страната IBEX отстъпи значително през последната седмица, а правителствените разходи по заемите достигнаха нива, невиждани откакто страната прие еврото през 1999 г.

Миналия петък Испания най-сетне получи разрешение от еврозоната да използва спасителния си пакет на стойност 100 млрд. евро. Помощта ще бъде употребена в помощ на банките след „натравянето“ с активи от спукалият се имотен балон.

Управляващите се надяваха, че намирането на решение за банките ще убеди инвеститорите да спрат да настояват за непоносимо високи лихвени проценти по ДЦК. Точно такива високи лихви тласнаха Гърция, Ирландия и Португалия да търсят държавно финансово спасение. Само че инвеститорите в Испания не се успокоиха, а напротив – паникьосаха се отново.

В понеделник централната банка на страната обяви, че икономиката се е свила с нови 0,4% за втората четвърт на годината в сравнение с първите три месеца. Правителството пък предвижда, че растеж няма да бъде отчетен до 2014 г., тъй като новите мерки за строги икономии вредят на потребителите и бизнеса.

На всичко отгоре, пред Испания стоят нови допълнителни разходи заради все повечето областни правителства, функциониращи като щатите в САЩ, които молят федералните власти за подпомагане.

Във вторник инвеститорите изпратиха рекордно висок референтен лихвен процент за испанските 10-годишни облигации от 7,54%, а в сряда бяха достигнати 7,7 на сто. За сравнение, в Германия за същия инструмент се изплащат 1,26%.

Ако лихвените проценти продължат да нарастват, правителството може да се окаже изолирано от международните пазари, търсейки финансова помощ, която ще разори спасителните фондове на Европа.

Защо всъщност се случи това и какви са причините Испания да попадне в толкова тежка криза? Анализаторите на CNBC дават пет причини за това:

Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
iceto
преди 11 години
аз като беля лук - не стигам до развалени слоеве, но плача все повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Никой не иска да го каже в прав текст. Защото народa вярва, че дори да не работи високия стандарт на живот му е човешко право. Е, не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Колко много приказки са написани, когато всичко може да се опише с едно изречение: изхарчили повече, отколкото са изкарали.Лошото е, че продължават в този дух. Пък да бяха само те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още