IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо всъщност Испания попадна под такъв натиск от пазарите?

Инвеститорите стават все по-неспокойни заради очаквания икономически спад и заради проблемите на регионите

08:25 | 26.07.12 г. 3
Защо всъщност Испания попадна под такъв натиск от пазарите?

Зависимост от нови дългове

Спасяването на банките само притесни инвеститорите допълнително относно финансовата позиция на Испания. Две трети от ДЦК на страната се държат от банките, пенсионните фондове и застрахователните компании - 50% повече от миналата година. Това е знак, че чуждестранното търсене за испанските инструменти пада изключително бързо.

До момента страната е емитирала 59 млрд. евро в облигации от всичките 86 млрд., планирани за 2012 г.

Опитвайки да се финансира с останалите 17 млрд., Испания може да се сблъска с липса на желаещи да закупят облигациите й. 

Пазарните анализатори на свой ред са загрижени, че банките и държавата са зависими едни от други, защото правителството емитира дълг, чиято по-голяма част се изкупува от банките. А после с получените пари управляващите се опитват да помогнат на банките, за да могат пак да купят още от испанските облигации.

Нарастващото публично недоволство

След като получи властта от предишния министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро на изборите през миналата година, Мариано Рахой въведе няколко поредни успешни серии от мерки за строги икономии с цел предотвратяване на държавна финансова помощ.

Последните реформи на испанския премиер обаче предизвикаха много недоволство. Рязкото покачване на данъка върху добавената стойност и премахването на една от 14-те заплати на държавните служители се отклониха рязко от стила на Рахой. Публичната реакция също не закъсня и на 11 юли след обявяването на новите мерки испанците излязоха на протест. Макар и без толкова насилие колкото в Гърция, жителите показаха, че няма да се примиряват с прекалено строги ограничения.

Испанските миньори, разгневени от привидно безкрайното орязване в заплатите и покачване на данъците, попаднаха в сблъсък с полицията, която стреляше по демонстрантите с гумени куршуми. Ранени бяха 22-ма протестиращи и 10-ма полицаи.

Миньорите се оплакаха, че орязванията в правителствените субсидии за минно-добивния сектор ще ги остави без работа. Други пък се включиха в протеста, защото припознаха проблемите на миньорите със собствените си икономически неволи.

Освободените полицаи и пожарникари се включват в протестите срещу бюджетните съкращения с останалите недоволни държавни служители.

На полицаите им беше забранено да носят униформите си докато участват в шествията, но пък те решиха, че ще облекат бели ризи, за да се отличават, а пожарникарите ще останат с каските си.

В резултат от всичко ако в бъдеще нараснат насилието и безредиците по улиците, това само ще направи инвеститорите още по-неспокойни щом стане въпрос за Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
iceto
преди 11 години
аз като беля лук - не стигам до развалени слоеве, но плача все повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Никой не иска да го каже в прав текст. Защото народa вярва, че дори да не работи високия стандарт на живот му е човешко право. Е, не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Колко много приказки са написани, когато всичко може да се опише с едно изречение: изхарчили повече, отколкото са изкарали.Лошото е, че продължават в този дух. Пък да бяха само те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още