IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's поставя под въпрос топ рейтинга на Великобритания

Намаляването на дълга на страната вероятно ще забави възстановяването на икономическия растеж

15:46 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's поставя под въпрос топ рейтинга на Великобритания

Топ рейтингът на Обединеното кралство ще бъде подложен на проверка в началото на следващата година заради свиването на икономическата ефективност на Великобритания, обяви в сряда рейтинговата агенция Moody's Investors Service, цитирана от Bloomberg.

Икономическото възстановяване във Великобритания е вероятно да се случи по-бавно от очакваното, защото както частният, така и публичният сектор намаляват дълговете си, се казва в материал на агенцията.

Очакваната през декември т. нар. „есенна декларация“ на правителството в Лондон за финансовото развитие ще предостави информация за "вероятния темп на фискална консолидация, перспективите за растеж и преди всичко увереност, че развитието на дълга ще се стабилизира и ще започне намаляване на дълга в рамките на рейтинговия хоризонт“, пише Moody's.

Отрицателната перспектива на Moody's се дължи отчасти на загрижеността, че усилията на правителството за фискална консолидация и намаляване на дълга са възпрепятствани от неочаквано слаби икономически перспективи, казва анализаторът на Moody's Сара Карлсън от Лондон в интервю за Bloomberg News. Също така „рисковете от продължаващата криза с държавните дългове в еврозоната" са били включени в оценката.

В края на септември и рейтинговата агенция Fitch  заяви, че загубата на топ кредитния рейтинг "ААА" става все по-вероятна за Обединеното кралство. Като причина анализаторите изтъкват високото равнище на дълга и несигурната икономическа перспектива в страната. 

„Отрицателната перспектива на Великобритания се обосновава и с ограничената фискална гъвкавост за ограничаване на допълнителни негативни икономически шокове поради повишените нива на дълга на Великобритания и несигурната икономическа перспектива“, се казва в становището на рейтинговата агенция. "По-слабият от очакваното растеж и фискалното развитие през 2012 г. увеличават натиска върху AAA рейтинга на Великобритания".

Преди два месеца Дейвид Райли от Fitch Ratings заяви, че първокласният кредитен рейтинг на Великобритания е застрашен, ако правителството в Лондон не се придържа към приетия план за икономии.

В средата на септември и Матю Лин, основател на Strategy Economics, заяви, че дълговата криза в еврозоната е отклонила вниманието от „тъмната страна“ на британската икономика и че Великобритания е на път да загуби максималния си кредитен рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още