IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's пак ще понижи рейтинга на Кипър

Агенцията мотивира решението си за преразглеждането на рейтинга със забавянето на преговорите с междунардните кредитори и влошената бюджетна позиция

09:00 | 17.11.12 г.
Moody's пак ще понижи рейтинга на Кипър

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service съобщи, че ще преразгледа към понижение кредитния рейтинг на Кипър, предаде The Wall Street Journal.

Агенцията мотивира решението си с бавния темп на преговорите с европейските власти за спасителната помощ за страната, както и по-големия от очакваното бюджетен дефицит.

Moody's още през март присъди неинвестиционен рейтинг на Кипър с негативна перспектива заради повишения риск за банковата система на страната от кризата в Гърция. 

Агенцията предупреждава, че има риск от ликвидна криза в страната заради забавянето на преговорите с “тройката”.

През юни Кипър стана петата държава от еврозоната, която поиска спасителна помощ от Брюксел и Международния валутен фонд (МВФ). 

Бавният темп на преговорите обаче, както и вероятността те да бъдат удължени, създават редица рискове за страната. Предстоящите президентски избори в страната пък увеличават вероятността от допълнително забавяне на преговорите.

Moody's предупреждава, че бързо се влошава фискалната позиция на страната. Приходите в хазната непрекъснато намаляват, а бумът при пенсионирането съществено завишава публичните разходи, както и ликвидните рискове.

При прегледа на кредитния рейтинг на страната ще се вземат предвид способността на кипърското правителство да се финансира краткосрочно от пазарите, както и напредъка на преговорите с кредиторите и капиталовите нужди на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още