IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's понижи рейтинга на Кипър с една степен до ВВ

Смятаме, че правителството ще остане в слаба фискална позиция заради банковата система, аргументира се агенцията

16:46 | 02.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Standard & Poor's понижи рейтинга на Кипър с една степен до ВВ

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Кипър с една степен до ВВ от ВВ+, като му постави негативна перспектива заради опасения, че страната ще поиска финансова помощ, съобщи MarketWatch.

От агенцията обявиха, че очакват страната да договори спасителен пакет на стойност 11 млрд. евро за рекапитализиране на банковата си система.

„Но дори с официална подкрепа – която преценяваме като жизненоважна, ако Кипър иска да избегне фалита – смятаме, че правителството ще остане в слаба фискална позиция заради банковата система, която е неспособна да се справи без подкрепата на правителството вследствие на експозицията си към гръцки потребители“, се посочва в съобщение на Standard & Poor`s.

От агенцията преценяват, че нетната дългова тежест на кипърското правителство ще нарасне средно с близо 12% от брутния вътрешен продукт през 2012 и 2013 г. , надхвърляйки 105% от БВП през 2013 г.

„Смятаме, че на Кипър ще е необходима помощ от малко над 60% от БВП, за да рекапитализира банките си, да абсорбира бъдещи банкови загуби и да посрещне нуждите си от заемни средства за периода 2012-2014 г.“, изтъкват от Standard & Poor's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още