IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата помощ от ЕС за Кипър може да достигне 15 млрд. долара

От Standard & Poor's смятат, че необходимостта от резервни средства по примера на спасителните програми за Ирландия и Португалия увеличава сумата и за Кипър

10:26 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Финансовата помощ от ЕС за Кипър може да достигне 15 млрд. долара

Размерът на спасителната финансова помощ за Кипър от страната на Европейския съюз, чрез която трябва да бъде рекапитализиран банковият сектор в островната държава и да бъдат рефинансирани дълговете на страната през следващите 3 години, ще достигне 15 млрд. евро, смятат от международната рейтингова агенция Standard & Poor`s, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В края на юни Кипър се обърна към съвета на министрите на финансите на страните-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) за спешна финансова помощ заради изтичането на срока, в който кредитните институции в страната трябваше да бъдат рекапитализирани.

Кипърският банков сектор понесе огромни щети от процеса по отписване на 76% от гръцкия държавен дълг от частните кредитори.

На практика от май 2011 г. страната е лишена от достъп до международните капиталови пазари заради понижаването на кредитния ѝ рейтинг до неинвестиционно ниво и от трите основни международни рейтингови агенции. Поради тази причина Кипър остана без възможности да решава самостоятелно финансовите си проблеми, предизвикани от прекалената експозиция на банковия сектор в страната към гръцкия финансов пазар.

Анализ на експерти от Standard & Poor's посочва, че до края на 2014 г. на Кипър ще бъдат необходими 11 млрд. евро, за да покрие финансовите си нужди, или 61% от годишния брутен вътрешен продукт на страната.

Сумата включва рекапитализирането на банковия сектор, където са необходими 2,3 млрд. евро, вложенията в гръцки държавен дълг, които няма да бъдат изплатени заради сделката по отписването му, за периода 2012-2014 г. в размер на 2,18 млрд. евро, както и 6,59 млрд. евро, необходими на правителството за рефинансиране на дълга на страната и за нуждите на бюджета.

„Като се вземе под внимание обаче запазващата се неопределеност в Гърция и необходимостта от резервни средства, които по-конкретно бяха предвидени в програмите за финансово подпомагане на Португалия и Ирландия, смятаме, че общият размер на спасителния пакет за Кипър до 2014 г. ще се окаже близо 15 млрд. евро“, се посочва в анализа на международната рейтингова агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още