IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър: Русия предлага по-добри условия за спасението на банките от Европа

Политиката на строги икономии е виновна за кризата, обяви президентът на страната при поемането на поста ротационен председател на ЕС

16:50 | 04.07.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Димитрис Христофиас, Снимка: Ройтерс</p>

Димитрис Христофиас, Снимка: Ройтерс

Руските условия за помощ на кипърските банки са по-изгодни от тези на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), с които в момента Никозия преговаря, заяви кипърският президент Димитрис Христофиас, цитиран от Франс прес.

За разлика от "тройката" (ЕЦБ-ЕК-МВФ) Москва не поставя никакви условия, изтъкна той пред журналисти в Страсбург.

Според кипърски дипломатически източник преговорите с Русия се провеждат успоредно с разговорите с "тройката", пристигнала вчера в Никозия, за да направи оценка на нуждите на банките и да определи условията за международната помощ.

Кипър, който от днес поема ротационното председателство на ЕС, вече получи в края на 2011 година заем при преференциална лихва заем от 2,5 милиарда евро за 2012 година от Русия.

Поради православната си култура островът има културни и традиционни връзки с Русия, датиращи от много отдавна, подчерта Димитрис Христофиас. Той обеща да се бори страната му да запази корпоративния данък на най-ниското равнище в Европа от 10 на сто.

Този данък е въведен много преди присъединяването на Кипър към ЕС и е част от националната политика, а не е от компетенциите на Брюксел, уточни кипърският президент.

Това е нашият начин на оцеляване, подчерта той, изтъквайки, че ако данъкът се вдигне до 15 на сто, всички компании в Кипър ще отидат другаде, най-вече в съседните страни.

Република Кипър вече не може да взима заеми на международните дългови пазари и трите рейтингови агенции намалиха оценката й до "спекулативно" равнище.

Според някои анализатори общата стойност на необходимата на Кипър помощ, за да помогне на банките си и да балансира държавните си финанси, е от порядъка на 10 милиарда евро.

Неуспешните "неолиберални" политики, прилагани през последните 20 години, са отговорни за икономическите проблеми в Европа, заяви президентът на Кипър Димитрис Христофиас,  съобщи ДПА.

"Никой не може да отрече, че политиката, установена през последните години, неолибералните практики, базирани на необуздания пазар - без социален контрол, без надзор - се провали, защото свободната пазарна икономика е едно нещо, а безнаказаността на пазарите е съвсем друго нещо", заяви комунистът Христофиас, представяйки пред Европейския парламент приоритетите на кипърското председателство.

"Не се безпокойте, че един комунист се готви да навреди на Европейския съюз, този комунист ще се опита да направи съюза по-добър, с по-голяма социална справедливост", обеща Христофиас, като добави, че няма да прави революция, а ще се бори за това в рамките на правомощията си.

Президентът на Кипър - страна, която е на ръба да стане петата членка на еврозоната, която се нуждае от международна спасителна помощ, също така атакува фокусирането на германското правителство върху мерките за икономии за решаване на дълговата криза.

"Политиката на много строги икономии, която беше приложена, за да ни изведе от кризата, не успя да реши нашите проблеми. Всъщност тя ги задълбочи", каза Христофиас.

"Наша морална и политическа отговорност е да си поделим тежестта на тази криза. Ние трябва да защитаваме по-уязвимите сред нас", каза още кипърският лидер, като настоя за "санкции" срещу тези, чието поведение е било "осъдително".

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу намекна днес, че главната задача на кипърското председателство ще бъде постигането на компромис за бюджета на ЕС за 2014-2020 г., спорен въпрос, който трябва да бъде решен до декември.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Forex Master
преди 11 години
>>>да погледнат какво направи русия с нас>>>Когато България бе част от СИВ и Варшавския договор Тя бе една развита държава и с авторитет в света. С безплатно образование и здравеопазване. Ние давахме икономически помощи на Африка и Латинска Америка. Сега доходите в БГ са по-ниски от Африканските и ще умреш като куче ако нямаш пари да си платиш в болницата. След 20 години пишман демокрация населението намаля с 2 милиона. Прави са гърците че интересчиите от сащ и ес им готвят икономически геноцит и го виждат с очите си какво се получи в БГ след разпада на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 11 години
Боже Божееееееейййййй чак не е за вярване че толко *** народ има у ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
kaka_fire
преди 11 години
И това го казва държавата-прецедател на ЕС....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Тоя даже си и вярва.Айде у лево с левите идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Не вярвай на дорийците дори и да ти носят подаръци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Ами взимай бе, какво чакаш !Кипър и гърция в желанието си да не работят се правят на интересни, но да не се изненадат като ги изхвърлят от ЕС !Ако си мислят че русия и китай са по-добри кредитори, да погледнат какво направи русия с нас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още