IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата одобри молбите за помощ на Кипър и Испания*

Инспектори на ЕЦБ и ЕК ще оценяват нуждите на банковия сектор в Кипър от средства за рекапитализация

18:54 | 27.06.12 г.
Еврогрупата одобри молбите за помощ на Кипър и Испания*

Молбите за финансова помощ за Кипър и Испания по линия на европейския фонд за финансова стабилност са били одобрени, съобщи кипърският финансов министър Васос Шиарли, цитиран от Ройтерс.

Пред репортери той каза, че по време на телеконферентен разговор финансовите министри на държавите от еврозоната са приели исканията на Никозия и Мадрид за финансова подкрепа.

Същевременно днес стана ясно, че за спасяването на кипърските банки ще са необходими много повече средства, отколкото се очакваше. Само за рекапитализацията на втората по големина банка в страната - Popular Bank, ще са нужни 1,8 млрд. евро, а за Bank of Cyprus, която днес официално поиска държавна помощ – около 500 млн. евро.

Нуждите на кипърския банков сектор се засега оценяват на поне 2,3 млрд. евро, отбелязва агенцията. Все още обаче не е ясно точно колко средства ще бъдат отпуснати на островната държава.

Спекулира се, че размерът на помощта ще бъде 10 млрд. евро, като европейските власти ще поискат в замяна бюджетни съкращения и структурни реформи в банковия и финансов сектор.

Точна оценка на нуждите на кипърските банки от финансиране предстои да бъде направена от инспектори на Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ), които според запознати анонимни източници ще пристигнат в Кипър в понеделник.

По-рано днес президентът на Кипър Димитрис Христофиас коментира, че молбата на Никозия за спасително финансиране може да бъде оттеглена, тъй като страната му преговаря за заеми от Русия и Китай.

Финансовите министри на държавите от еврозоната приветстваха и искането на Испания за финансова подкрепа. Те заявиха, че вероятно ще отпуснат на страната помощ в размер на 51-62 млрд. евро плюс допълнителна “линия на защита”.

Мисията на инспекторите от ЕЦБ и Международния валутен фонд (МВФ) в Испания ще започне още тази вечер, уточни Йорг Асмусен от управата на централната банка на еврозоната. 

Междувременно петата по големина финансова институция в страната Banco Sabadell предупреди, че кредитната линия за банковия сектор ще доведе до още по-силно свиване на кредитирането. 

* Актуализирано към 20. 00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още