IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания обмисля повишаване на данъците, за да удовлетвори ЕС

Обсъжда се изваждане на стоки и услуги от списъка с намалени ставки по ДДС, "зелен данък" върху бензина и премахване на данъчни облекчения за имотите

12:10 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания обмисля повишаване на данъците, за да удовлетвори ЕС

Испания обмисля повишаване на данъците за потребителите, енергийните компании и недвижимите имоти, обявиха от правителството на страната, цитирани от Ройтерс.

Премиерът Мариано Рахой вече обяви увеличаване на данъците и орязване на разходите на стойност около 45 млрд. евро, но засега устояваше на призивите от страна на ЕС и Международния валутен фонд за повишаването на ДДС.

Неочаквано обаче два дни преди срещата на високо равнище на лидерите на страните-членки на ЕС, на която ще бъдат обсъдени мерки за намаляване на натиска върху разходите на страната за заемен капитал, правителството обяви, че обмисля повишаване на данъчните ставки за определени стоки и услуги.

В момента испанският ДДС е 18% и е сред най-ниските в Европа, но много от стоките са с намалена ставка от 8% или свръхнамалена от 4%. „Министерството проучва изваждането на определени стоки и услуги от списъка с намалени и свръхнамалени ставки по ДДС“, заяви негов говорител.

Страната обмисля и премахването на данъчните облекчения върху жилищата, след като дясноцентристкото правителство въведе наново мярката с един от първите си укази след полагането на клетва през декември 2011 г.

То обмисля и въвеждането на т. нар. „зелен данък“ върху бензина, следвайки в случая препоръките на ЕС, заяви министърът на финансите на страната Марта Фернандес Курас.

Страната попадна под силния натиск на изнервените дългови пазари да обуздае един от най-големите публични дефицити в еврозоната. Разходите за краткосрочното финансиране почти се утроиха на проведен вчера аукцион спрямо нивата отпреди месец, а търсенето на съкровищните бонове се сви.

Испания се мъчи да понижи дефицита в публичните финанси, който вече може би е надхвърлил тавана за цялата 2012 г., посочват от агенцията. Дефицитът на централното правителство между януари и май е достигнал 3,4% от брутния вътрешен продукт на страната, доближавайки се максимално до целта за годината от 3,5%, сочат данни на испанското министерство на финансите.

Данните за дефицита на централното правителство показват толкова високо ниво заради предварителните преводи на стойност почти 9 млрд. евро за проблемните испански области. Това доведе до дефицит от 36,4 млрд. евро в края на май, отбелязват от министерството. Без преводите към областите дефицитът би достигал само 2,4% от БВП, добавят оттам.

Данните за дефицита на  централното правителство не включват социалното осигуряване и тези на 17-те области в страната. В края на първото тримесечие и благодарение на преводите те са се вместили в предварително определените цели, но дали това ще доведе до изпълнение на годишния показател няма да стане ясно преди публикуването на отчетите за полугодието, твърдят от Ройтерс.

При положение, че икономиката на страната навлезе във втора рецесия за последните 3 години, понижаването на бюджетния дефицит на страната от 8,9% от БВП през миналата година до 5,3% от БВП през настоящата, както обеща правителството, остава сериозно предизвикателство.

А при икономика, която се свива с много бързо темпо, част от анализаторите смятат, че мерките за икономии може да  дадат обратен ефект.

Марк Милър, икономист в Capital Economics, заяви, че постигането на целта за дефицита „се очертава като много тежко по начина, по който вървят нещата“. „Мерките за строги икономии са много, но икономическата активност също се забавя“, добави той.

Ниската активност вече се отрази върху събираемостта на данъците, като приходите от ДДС намаляха с 10,1% за периода януари-май на годишна база, сочат данни на испанското финансово министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още