IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър официално поиска помощ от европейските спасителени фондове

Целта на помощта е да ограничи рисковете за икономиката, особено тези от финансовия сектор, заради големите му експозиции към Гърция

20:54 | 25.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър официално поиска помощ от европейските спасителени фондове

Кипър официално стана петата европейска страна, поискала помощ от европейските спасителени фондове, на фона на усилията си за стабилизиране на банковия сектор, засегнат от гръцката дългова криза, съобщава Wall Street Journal.

Днес информирахме съответните европейски власти за решението си да представим на държавите членки на ЕС искане за финансова помощ от постоянния и временния фондове, се казва в изявление на правителството.

”Целта на поисканата помощ е да ограничи рисковете за кипърската кикономика, особено тези, произтичащи от финансовия сектор, заради големите му експозиции към Гърция", заявава кабинетът.

По-рано днес Fitch свали кредитния рейтинг на Кипър до неинвестиционен клас (от ВВВ- на ВВ+), като перспективата по него е негативна. Агенцията се аргументира със средствата, които ще са необходими за евентуалното спасяване на банковия сектор в страната.

Така вече и трите водещи международни агенции са присъдили неинвестиционен рейтинг на Кипър. 

Според оценките на Fitch за подкрепа на кипърския банков сектор ще са нужни около 6 млрд. евро. Това се равнява на 23% от брутния вътрешен продукт на страната. Така държавният дълг на Кипър вероятно ще надхвърли 100% от БВП, което е значително над предходните прогнози за 88%.

През миналата седмица финансовият министър на Кипър Васос Шиарли каза, че втората по големина банка в страната - Cyprus Popular Bank, трябва да бъде рекапитализирана до 30 юни. Банката понесе тежки загуби от вложенията си в гръцки ДЦК при операцията по преструктурирането им, и сега се нуждае от 1,8 млрд. евро, за да бъде оздравена.

От Fitch посочиха напрежението и при другите две най-големи местни банки - Bank of Cyprus и Hellenic Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 9
Грую Груев
преди 11 години
еваларката и на тези маляки - видяха, че оригиналните "елини" цоцат яко ЕС-то и решиха и те да не останат по-назад... Но важното е, че ние, българите, под бодрото ръководство на Партията и любимият ни Вожд и Учител, сме най-фискално стабилните на всички земни кълбета с космическите заплати от 1/4 до 1/3 от минималните във "фалиралите" Малякии...Хвалъ на Боко, да се свети Тиквата Му, да пребъде Джанката Му и светиня Му Цецко Безсребърно-безимотний.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още