fallback

Франция намекна, че ще понижи данъка за богатите

Новият данък обаче вероятно ще бъде наложен за пет години вместо за първоначално предвижданите две, пише FT

17:09 | 07.01.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Социалистическото правителство на Франция намекна, че ще предложи по-ниска данъчна ставка за най-богатите французи, след като конституционният съд на страната отмени закона, налагащ 75% данък върху доходите, надхвърлящи 1 млн. евро на година, съобщава Financial Times.

Новият данък обаче вероятно ще бъде наложен за 5 години вместо за първоначално предвижданите 2 години.

В инициативата на правителството е заложена още и схема за пренасочване на 2 млрд. евро за създаване на нови работни места. По този начин до края на годината френският президент Франсоа Оланд иска да се справи с бързо нарастващата безработица в страната.

Оланд и други министри досега упорито отбягваха да уточнят, с колко ще бъде коригиран данъкът за супер богатите и това породи спекулации, че новата ставка ще е значително по-ниска.

Решението за налагане на 75% данък върху годишните доходи, които надхвърлят 1 млн. евро, както и резкият ръст на данъците върху доходите от капиталови инвестиции, предизвикаха политическа буря във Франция, достигнала кулминация с решението на френската филмова звезда Жерар Депардийо да се откаже от френско гражданство.

През почивните дни най-известният френски актьор замина за Русия, където президентът Владимир Путин му връчи руски паспорт.

„Намирам го за леко комично, че заради данъци този човек реши да стане изгнаник, толкова далеч на изток“, заяви френският бюджетен министър Жером Каюзак.

Каюзак потвърди, че неговото правителство ще предложи корекция на данъка, който има за цел „да стимулира малко повече целомъдрие и благоприличие сред малцината свръх богати френски лидери“, като понижи разликата в заплащането на служителите и висшия мениджмънт на компаниите.

Той допълва, че един от аспектите на новия план е новият данък да бъде наложен до края на мандата на Оланд вместо само за 2 години, каквото беше първоначалното предложение.

Каюзак намекна, че данъкът ще е по-нисък от 75%, изтъквайки мотивите на конституционния съд, че подобна данъчна ставка, когато бъде прибавена към останалите данъци, може да се тълкува като „конфискационна“.

Той също така успокои французите, че правителството на Оланд няма да налага нови данъци след тази година. „Данъчната стабилност е политика на правителството“, допълва той.

Въпреки фурора около данъчната политика най-сериозната заплаха, пред която е изправено френското правителство, е безработицата, която е нараснала рязко през последните месеци до над 10%.

Според последното проучване на общественото мнение 75% от избирателите се съмняват, че Оланд ще успее да удържи на обещанието си да „обърне кривата“ на безработицата до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още