IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция намекна, че ще понижи данъка за богатите

Новият данък обаче вероятно ще бъде наложен за пет години вместо за първоначално предвижданите две, пише FT

17:09 | 07.01.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Социалистическото правителство на Франция намекна, че ще предложи по-ниска данъчна ставка за най-богатите французи, след като конституционният съд на страната отмени закона, налагащ 75% данък върху доходите, надхвърлящи 1 млн. евро на година, съобщава Financial Times.

Новият данък обаче вероятно ще бъде наложен за 5 години вместо за първоначално предвижданите 2 години.

В инициативата на правителството е заложена още и схема за пренасочване на 2 млрд. евро за създаване на нови работни места. По този начин до края на годината френският президент Франсоа Оланд иска да се справи с бързо нарастващата безработица в страната.

Оланд и други министри досега упорито отбягваха да уточнят, с колко ще бъде коригиран данъкът за супер богатите и това породи спекулации, че новата ставка ще е значително по-ниска.

Решението за налагане на 75% данък върху годишните доходи, които надхвърлят 1 млн. евро, както и резкият ръст на данъците върху доходите от капиталови инвестиции, предизвикаха политическа буря във Франция, достигнала кулминация с решението на френската филмова звезда Жерар Депардийо да се откаже от френско гражданство.

През почивните дни най-известният френски актьор замина за Русия, където президентът Владимир Путин му връчи руски паспорт.

„Намирам го за леко комично, че заради данъци този човек реши да стане изгнаник, толкова далеч на изток“, заяви френският бюджетен министър Жером Каюзак.

Каюзак потвърди, че неговото правителство ще предложи корекция на данъка, който има за цел „да стимулира малко повече целомъдрие и благоприличие сред малцината свръх богати френски лидери“, като понижи разликата в заплащането на служителите и висшия мениджмънт на компаниите.

Той допълва, че един от аспектите на новия план е новият данък да бъде наложен до края на мандата на Оланд вместо само за 2 години, каквото беше първоначалното предложение.

Каюзак намекна, че данъкът ще е по-нисък от 75%, изтъквайки мотивите на конституционния съд, че подобна данъчна ставка, когато бъде прибавена към останалите данъци, може да се тълкува като „конфискационна“.

Той също така успокои французите, че правителството на Оланд няма да налага нови данъци след тази година. „Данъчната стабилност е политика на правителството“, допълва той.

Въпреки фурора около данъчната политика най-сериозната заплаха, пред която е изправено френското правителство, е безработицата, която е нараснала рязко през последните месеци до над 10%.

Според последното проучване на общественото мнение 75% от избирателите се съмняват, че Оланд ще успее да удържи на обещанието си да „обърне кривата“ на безработицата до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Аз се замислям над въпроса, какво би станало ако аз съм французин и дохода ми тази година е 1000 000 евро. Ако аз реша с тези пари да си построя нова яхта или нова къща, представяте ли си колко работни места ще отворя. И голяма част от парите пак ще отидат в бюджета във вид на данъци, които ще плащаме и аз и работниците. Оланд обаче решава да ми прибере 75% от парите. Така аз не получавам яхта, а работниците не получават работа. Какъв проблем решаваме тогава? Парите отиват при Оланд и с тях той ще създава "програми за заетост". Защо ли не му вярвам? Моето категорично мнение е, че повишаването на данъците ще предизвика обратен ефект - постъпленията в хазната ще са по-малко. Защото данъци ще започнат да се укриват, богатите ще харчат по-малко пари за да не ги хванат, а някои, както вече започна да се случва - просто ще напуснат страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Управление на социалистическа партия при режим на частна собственост върху средствата за производство е нещо като никотинова лепенка вместо цигара или секс с манекен правиш нещо, но не е точно секс, като оставаш с блудкаво чувство и убеждението, че просто е трябвало да се въздържиш и да изчакаш да си намериш гадже. :lol:Тези социалистически партии в Европа, които не се борят за национализация или поне сериозно акционерно участие на държавата в структуроопределящите отрасли на икономиката на една държава, са едни порнографски, бутафорни атрибути на съвременния политически пейзаж и служат единствено да изхранват собствения си огромен апарат! По избори се ползват от избирателите единствено за наказателен вот, когато традиционните десни брутално се омажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
valenta
преди 11 години
Социалистите са социалисти докато не са на власт. Вземат ли властта бързо стават капиталисти и то какви. Социалистическата идеология остава за електората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Намирам го за леко комично, че заради данъци този човек реши да стане изгнаник, толкова далеч на изток. - 75% данък в родината ти или 13% в Русия, където плащането на данъци от приятелите на товарищ Путин е по желание, не виждам нищо комично, а по-скоро логично. А относно мерките, които комуниста Оланде ще предприеме за "стимулиране" на икономиката и заетостта, мога да кажа само, че ако бях Французин, щях веднага да последвам Депардийо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Не си спомням някога франция да е имала по-*** президент от Оланд, а ако удължи срока за 5 години, Путин ще си отвори паспортно бююро за богати французи и след 5 години нищо чудно и нашите *** да избягат Франция. Боже ама тия социалисти по цял свят сякаш един калъп ги правят бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още