fallback

Франция държи на национализацията

Правителството на Оланд вижда временното одържавяване като вариант за борба с безработицата и запазването на работни места

21:31 | 08.01.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Правителството на Франция продължава да счита временната национализация на предприятия като подходяща мярка за борба с високата безработица, когато компании искат да затварят промишлени мощности, считани от управляващите за жизнеспособни.

Това коментира френският министър на промишлеността Арно Монтбур, цитиран от Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че в края на миналата година Монтбур заплаши да национализира заводът на ArcelorMittal във Флоранж. В крайна сметка Монтбур и магнатът Лакшми Митал си стиснаха ръцете в името на запазването на над 600 работни места в предприятието.

В момента френското правителство преговаря с Rio Tinto за продажбата на завод за алуминий в Алпите. Компанията планираше да закрие предприятието, което дава работа на над 400 души от региона.

Редом с временната национализация обаче френският министър смята, че публично-частното партньорство също е вариант. “По въпроса с национализациите дебатът е отворен”, коментира той пред журналисти.

“Временната национализация означава, че когато имате предприятие, което е жизнеспособно и рентабилно, е по-добре да го поддържате, включително когато частни инвеститори, които нямат капитал, да обединят усилията си с държавата, за да запазят производството в средносрочен и дългосрочен план”, поясни Арно Монтбур.

Социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд има слаб успех в борбата с безработицата от началото на управлението досега. Периодично обаче кабинетът на Оланд изразява загрижеността си за ситуацията в петролната и металургичната промишленост.

Монтбур обаче успешно успя да изнерви инвеститорите с протекционистичните си възгледи за търговията и индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още