IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонското летище "Станстед" е продадено за 1,5 млрд. паунда

Сделката се налагаше заради решение на британския антимонополен орган, че досегашният собственик трябва да продаде 3 от летищата си в страната

13:08 | 21.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Третото по големина лондонско летище "Станстед" се продава на Manchester Airports Group за сумата от 1,5 млрд. паунда с цел подобряване на конкуренцията на британския пазар на въздушни превози, се посочва в съобщение на досегашния собственик Heathrow Airport Holdings, цитирано от РИА Новости.

През 2009 г. британският антимонополен орган постанови, че компанията BAA, която се намира под контрола на испанската група Ferrovial и която през миналата година бе преименувана на Heathrow Airport Holdings Ltd., трябва да продаде 3 от 7-те британски летища, които притежава. След редица обжалвания пред съда решението бе оставено в сила.

Продажбите на лондонското "Гетуик" и на летището в Единбург вече бяха осъществени. Сделката за продажбата на Stansted, което се намира североизточно от Лондон и е основен пристан за нискотарифните авиокомпании Ryanair и easyJet, трябва да бъде приключена през февруари.

Вследствие на това Manchester Airports Group ще притежава третото и четвъртото по големина британски летища, тъй като нейна собственост е и летището в Манчестър, както и няколко по-малки в Борнемут и региона на Ийст Мидландс.

Heathrow Airport Holdings запазва собствеността си на едноименното лондонско летище, както и на тези в Саутхемптън и шотландските Глазгоу и Абърдийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още