IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри допълнителна финансова помощ за новото летище край Берлин

Средствата са в размер на 1,2 млрд. евро и ще бъдат предоставени под формата на капиталова инжекция за оператора на летището

16:44 | 19.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Строителството на новото летище край Берлин глътна близо два пъти повече от предвидения бюджет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителството на новото летище край Берлин глътна близо два пъти повече от предвидения бюджет. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри допълнителната капиталова инжекция в размер на 1,2 млрд. евро за новото летище край Берлин, съобщиха от институцията.

Средствата са осигурени от публичните собственици на аеропорта, за да се финализира изграждането му в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи.

От Брюксел припомнят, че в края на ноември Германия и германските провинции Берлин и Бранденбург са нотифицирали Еврокомисията за отпускането на финансова помощ за доизграждането на летището.

Средствата са необходими за подобряването на шумозащититата, за което се разпореди германски съд. Междувременно се появиха непредвидени проблеми и със системата за пожарна безопасност, което също наложи допълнителни харчове за подобрения.

Германия подчертава, че мениджърът на летището Flughafen Berlin Brandenburg GmbH (FBB ) не е в състояние да финансира самостоятелно, чрез преструктурирането на вътрешните ресурси, допълнителните довършителни дейности. Затова публичните собственици планират увеличение на капитала на дружеството с нужната за целта сума.

От Еврокомисията припомнят, че това е вторият случай, в който операторът на летището получава финансова помощ. Първият беше през 2009 г.

Строителството на новото летище край Берлин глътна близо два пъти повече от предвидения бюджет за изграждането му. Първоначално за строителството на съоръжението бяха отпуснати 2,4 млрд. евро, но досега за работите по аеропорта са похарчени 4,3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още