IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един корупционен скандал разтресе управляващата партия в Испания

Бившият ковчежник на Народната партия, който е разследван за корупция, е притежавал 22 млн. евро в швейцарски сметки

18:34 | 21.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Мариано Рахой поне засега не коментира нито този случай, нито обвиненията срещу други политици. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Мариано Рахой поне засега не коментира нито този случай, нито обвиненията срещу други политици. Снимка: Ройтерс

Управляващата партия в Испания се тресе от поредния корупционен скандал, след като стана ясно, че бивш ковчежник на партията е натрупал 22 млн. евро в швейцарски банкови сметки, показват съдебни документи, цитирани от The New York Times.

Луис Барсенас подаде оставка от поста си на ковчежник на Народната партия през 2009 г. след близо 30-годишна служба, след като срещу него започна разследване за подкупи и незаконни плащания, в които бяха въвлечени и други политици, припомня изданието.

Самият Барсенас отрече да е откривал сметките в Швейцария. Народната партия също отрече да има връзка с парите, но в известна степен се разграничи от бившия си касиер.

Алфонсо Алонсо, парламентарния говорител на партията обаче, съобщи, че той и други членове на партията са възмутени от откритието и призова случаят да бъде разследван.

През 2009 г. бяха образувани серия разследвания за корупция, които се разпростряха из цяла Испания. Засегнати са около 300 политици на различни нива на Народната партия, но малко от тях са осъдени към днешна дата.

Разследващите са се съсредоточили върху сделки с имоти и инфраструктура от времето на строителния бум в страната. Много сделки са били „ръководени“ от амбициозни предприемачи, улеснени от местните политици и безразсъдно финансирани от регионалните банки, посочва изданието.

В някои от случаите обаче са изплували подкупи, присвоявания и укриване на данъци, които нямат общо със строителната вакханалия в Испания. Те обаче опетниха висшите ешелони на испанското общество, както и институционалната структура на страната.

Миналата година зетът на испанския крал Хуан Карлос - Иняки Урдангарин, беше сред първите разпитани от съда по подозрения за източване на милиони евро от туризъм и спортни събития. Междувременно председателят на Върховния съд в Испания Карлос Дивар подаде оставка по обвинения, че е представил като бизнес разходи няколко ваканции.

Скандалът с швейцарските сметки на Луис Барсенас обаче идва в лош момент за Народната партия, която все повече губи популярност. Лидерът на опозицията Алфредо Перез Рубалкаба поиска лично премиерът Мариано Рахой да даде публични обяснения за случая.

Рахой обаче поне засега се крие от обществеността и умело избягва да коментира обвиненията срещу други политици в родната му област Галисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още