IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари подкрепиха бизнеса на Unilever

Приходите се увеличават с 10,5%, а печалбата расте със 7% до 4,9 млрд. евро за последната година

13:35 | 23.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Развиващите се пазари подкрепиха бизнеса на Unilever

Вторият по големина в света производител на потребителски стоки Unilever продължава да печели от добрия си бизнес на нововъзникващите пазари. Там през 2012 г. и продажбите, и оперативната печалба отчитат двуцифрен ръст.

С това компанията успява да компенсира слабостта в Европа. Британско-холандският производител на продукти като сапуните Dove, готовите ястия Knorr, сладоледа Magnum и студения чай Lipton, продължава да страда на Стария континент от силна ценова конкуренция и да се бори със замрялото търсене. Въпреки това приходите на групата са се увеличили през миналата година с 10,5 на сто до 51,3 млрд. евро, обяви Unilever в сряда в Лондон.

Нетната печалба нарасна със седем на сто до 4,9 млрд. евро. Главният изпълнителен директор Пол Полман не вижда причини за "самодоволство" въпреки ръста, предава Ройтерс. "Ситуацията на пазарите остава предизвикателна, силната конкуренция и колебанията в цените на стоките остават високи".

Застаналият в началото на 2009 г. на върха на компанията Полман се стреми за тази година към постигане на растеж, който е над средния за пазара. При това печалбата трябва да продължи да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още