IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Испания се е свила с 0,6% през последното тримесечие на 2012 г.

Според оценките на испанската централна банка понижението на БВП е с най-бърз темп откакто страната изпадна във втора рецесия през 2011 г.

13:45 | 23.01.13 г.
Икономиката на Испания се е свила с 0,6% през последното тримесечие на 2012 г.

Икономиката на Испания се е свила с най-бърз темп през последните три месеца на 2012 г. откакто страната изпадна в рецесия в края на 2011 г., предаде Ройтерс, като се позова на данни на испанската централна банка.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания се е свил с 0,6% през последното тримесечие спрямо предходния тримесечен период, когато беше регистрирано понижение от 0,3%, посочват от централната банка на страната. На годишна база спадът през последното тримесечие е 1,7%.

За цялата 2012 г. БВП на Испания е регистрирал спад от 1,3% спрямо 2011 г., посочват още от институцията.

Оценката на централната банка предшества предварителната оценка на испанския статистически институт, която трябва да бъде публикувана на 30 януари.

“Данните са малко по-добри, отколкото очаквахме, но се потвърждава, че ситуацията е много лоша”, коментира Силвио Перузо, икономист в Nomura. Той прогнозира, че подобен спад може да се очаква и за първото тримесечие на тази година.

Правителството се надява, че още тази година испанската икономика ще се върне към растеж. Прогнозата на властите обаче се струва прекалено оптимистична на икономистите.

Междувременно FT съобщи, че съдебна битка за приватизацията в Каталуня заплашва изпълнението на целите за дефицита на Испания през 2012 г. ВиК операторът в Барселона съди местното правителство, след като регулаторните органи решиха да отмени дадената му през декември концесия.

Според правно становище, с което изданието разполага, договорът няма как да бъде отразен от регионалните власти в отчетите за 2012 г., което хвърля сериозна сянка на съмнение за способността на Каталуня да изпълни целите си за дефицита.

Местното правителство пък изпадна в неловката ситуация да моли регулатора да промени решението си за концесията, тъй като е получило предварително плащане по договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още