fallback

Засилва се натискът върху Монти заради проблемите на Monte dei Paschi di Siena

Политическото напрежение в Италия ескалира заради осветлени сделки на банката с деривати, които ще и донесат тежки загуби

11:25 | 25.01.13 г.

Премиерът на Италия Марио Монти беше принуден да свика извънредно заседание на парламента късно снощи заради възникналите въпроси около правителствените мерки в подкрепа на банката Monte dei Paschi di Siena, съобщи FT.

Акциите на третата по големина банка в Италия по размер на активите, която поиска втори спасителен план през последните 4 години, поевтиняха с над 22% през последните дни, след като бяха разкрити транзакции с деривативни инструменти, които могат да донесат на 500-годишната банка загуби за милиони евро.

Централната банка на Италия, която по времето на сключването на сделките е била управлявана от сегашния председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, е подложена на силни атаки, а политическото напрежение в страната ескалира с приближаването на изборите.

Сред най-активните критици на италианската централна банка, която отговаря за регулацията и надзора над банковата система, е дългогодишният съперник на Драги и бивш финансов министър Джулио Тремонти, който отново се опитва да заеме поста.

„В този конкретен случай е странно, че надзорът не е изиграл превантивна роля“, коментира Тремонти.

Сериозността на ситуацията се потвърждава и от намесата на президента на Италия Джорджо Наполитано, който принципно рядко навлиза в непознатата за него финансова територия. "Ако ситуацията е сериозна, ние имаме право да се чувстваме засегнати, но аз имам пълно доверие в дейността на централната банка на Италия", коментира той пред репортери.

От самата централна банка обясниха късно снощи, че Monte dei Paschi е скрила информация за сделките с деривати между 2006 и 2009 г. - периодът, в който Драги е управлявал институцията.

„Истината за някои от дейностите беше разкрита скоро, след като бяха открити документи, укрити от надзорния орган и извадени на светло от новото ръководство на Monte dei Paschi“, посочва се още в изявлението на централната банка.

В момента и банковият надзор, и съдебните власти разследват въпроснит есделки.

От ЕЦБ отказаха да коментират темата с мотив, че проблемът е от компетенциите на италианските власти.

Дясноцентристката партия, водена от Силвио Берлускони, веднага се възползва от ситуацията, за да атакува опонентите в навечерието на изборите. „Това е пример как те ще управляват страната“, коментира секретарят на партията на Берлускони Анджелино Алфано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още