IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилва се натискът върху Монти заради проблемите на Monte dei Paschi di Siena

Политическото напрежение в Италия ескалира заради осветлени сделки на банката с деривати, които ще и донесат тежки загуби

11:25 | 25.01.13 г.
Засилва се натискът върху Монти заради проблемите на Monte dei Paschi di Siena

Премиерът на Италия Марио Монти беше принуден да свика извънредно заседание на парламента късно снощи заради възникналите въпроси около правителствените мерки в подкрепа на банката Monte dei Paschi di Siena, съобщи FT.

Акциите на третата по големина банка в Италия по размер на активите, която поиска втори спасителен план през последните 4 години, поевтиняха с над 22% през последните дни, след като бяха разкрити транзакции с деривативни инструменти, които могат да донесат на 500-годишната банка загуби за милиони евро.

Централната банка на Италия, която по времето на сключването на сделките е била управлявана от сегашния председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, е подложена на силни атаки, а политическото напрежение в страната ескалира с приближаването на изборите.

Сред най-активните критици на италианската централна банка, която отговаря за регулацията и надзора над банковата система, е дългогодишният съперник на Драги и бивш финансов министър Джулио Тремонти, който отново се опитва да заеме поста.

„В този конкретен случай е странно, че надзорът не е изиграл превантивна роля“, коментира Тремонти.

Сериозността на ситуацията се потвърждава и от намесата на президента на Италия Джорджо Наполитано, който принципно рядко навлиза в непознатата за него финансова територия. "Ако ситуацията е сериозна, ние имаме право да се чувстваме засегнати, но аз имам пълно доверие в дейността на централната банка на Италия", коментира той пред репортери.

От самата централна банка обясниха късно снощи, че Monte dei Paschi е скрила информация за сделките с деривати между 2006 и 2009 г. - периодът, в който Драги е управлявал институцията.

„Истината за някои от дейностите беше разкрита скоро, след като бяха открити документи, укрити от надзорния орган и извадени на светло от новото ръководство на Monte dei Paschi“, посочва се още в изявлението на централната банка.

В момента и банковият надзор, и съдебните власти разследват въпроснит есделки.

От ЕЦБ отказаха да коментират темата с мотив, че проблемът е от компетенциите на италианските власти.

Дясноцентристката партия, водена от Силвио Берлускони, веднага се възползва от ситуацията, за да атакува опонентите в навечерието на изборите. „Това е пример как те ще управляват страната“, коментира секретарят на партията на Берлускони Анджелино Алфано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още